Tradiții și superstiții de 1 ianuarie. Lucruri pe care trebuie să le faci ca să îți meargă bine tot anul
Am intrat în 2025 și toți românii speră ca noul an să le aducă o viață mai bună. Potrivit tradiției, ziua de 1 ianuarie este oglinda anului ce vine. În această zi este sărbătorit Sfântul Vasile. Din bătrâni se povestește că în prima zi din an este bine să ne punem un gând bun, pentru că toate „se înnoiesc”.
Ce trebuie să știți despre Sfântul Vasile
Sfântul Vasile s-a nascut în anul 330, în Capadocia, într-o familie numeroasă. A avut patru surori si patru frati și este supranumit „păzitor de duhuri rele” și „cu mare putere asupra dracilor” potrivit canal33.ro. Se spune că Sfântul Vasile, fiind perceput ca mare petrecăreț, s-a rugat de Dumnezeu să-i dea o zi, iar Domnul i-a dat ziua cea dintâi a Anului Nou.
Legenda spune că fericit din cale afară, Sfântul Vasile a luat un clopoţel, i-a legat la toartă o crenguţă de busuioc şi s-a suit la Dumnezeu să-i ureze lucruri bune. De aceea, de Sfântul Vasile există obiceiul de a-i colinda pe cei apropiați, urându-le viaţă lungă, sănătate şi prosperitate.
Tradiții și superstiții de 1 ianuarie
-Una dintre superstițiile consemnate din vechime pentru această zi, spune că la masă, în momentul intrării în noul an este bine să vărsăm vin și să spargem un pahar alb
-O altă superstiție cere ca la masă să se bea mult vin, pentru că atât cât vom bea, tot aşa vom fi de sănătoși.
-Pentru a avea noroc, tot în primele minute ale noului an trebuie să răsturnăm o cutie de chibrituri
-Tot pe 1 ianuarie se spune că aduce noroc dacă se dă de pomană unui sărac.
-Un alt obicei este ca, pe nemâncate, fiecare om să ia în mână unealta cu care lucrează în timpul anului şi s-o mânuiască de trei ori, pentru un mai mare spor la lucru în noul an.
-O altă superstiție spune că pe 1 ianuarie nu este bine să aruncăm absolut nimic din casă, nici măcar gunoiul, pentru a nu arunca norocul.
-De 1 ianuarie o altă superstiție cere ca să punem o monedă de argint într-un bol și să ne spălăm pe față cu apa din vas.
-În unele zone din Muntenia există tradiția ca în dimineața noii zile să ne ștergem pe față cu un prosop în care să punem un ban de aur sau de argint. Dacă vom face asta, atunci vom fi curați şi sănătoși tot anul care vine.
-Prima persoană care ne intră în casă, de Anul Nou, trebuie să fie un bărbat, ca să avem parte de noroc și prosperitate.
-De 1 ianuarie se spune că nu este bine să te cerți, trebuie ca fiecare dintre noi să fim înțelegători, să nu ne pierdem cumpătul și să nu ne certăm, pentru a nu avea situații conflictuale tot anul. Pentru a avea un început bun, prima zi din an ar trebui să fie plină de liniște, iubire și armonie.
-În prima zi a noului an o altă superstiție spune că nu e bine să aruncăm nimic, nici măcar gunoiul, pentru că dăm cu piciorul norocului.
-În prima zi din noul an nu se mătură, nu se spală, pentru a nu atrage sărăcirea casei. Cine va dormi în ziua de Sfântul Vasile va fi leneş tot anul, se spune în popor.