7 soluții eficiente pentru alungarea uitării
Dacă programul nostru de muncă este deseori foarte încărcat și ne epuizează, dacă anturajul nostru ne stresează zi de zi, atunci, starea de sănătate a memoriei se deteriorează, susţin oamenii de ştiinţă. Când trebuie să memorăm foarte multe lucruri din domeniul nostru de activitate, dar şi amănunte legate de priorităţile cotidiene, treptat-treptat începem să uităm, iar confruntarea cu acest disconfort este dureroasă.
Îmbucurător este faptul că avem soluţii eficiente la îndemână, care să înlăture unele obstacole din calea uitării. În studiul :” Cum ne protejăm memoria” Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, ne recomandă șapte soluţii eficiente care ajută, în mod cert, la îmbunătăţirea memoriei. Iată ce ne recomandă renumitul fitoterapeut:
1.În dieta săptămânală includeți trei porții de pește gras
În fiecare săptămână trebuie să consumați trei porții de pește gras, deoarece acesta conține acizi grași esențiali Omega 3 , deosebit de favorabili memoriei.
2. Consumaţi banane!
Banana este recomandată de nutriționiști persoanelor suprasolicitate. Delicioasa banană este o sursă valoroasă de energie și ascunde în compoziţia sa serotonina, hormonul fericirii. Totodată, banana are şi un conţinut ridicat de potasiu, un mineral vital pentru organism, ce combate stresul. Nutriționiștii insistă ca persoanele suprasolicitate să consume frecvent banane, deoarece în compoziția bananei există și vitaminele B6 şi B9, benefice pentru sănătatea sistemului nervos şi pentru buna funcţionarea a memoriei.
3. Selectați alimentele !
.Mâncați multe cereale integrale : nuci, semințe, dar și legume și verdețuri. Toate aceste alimente conțin cantități importante de magneziu, zinc, calciu, seleniu, iod, fier, acid folic, acizi grași esențiali și vitaminele C, E și complexul B, elemente nutritive vitale ce mențin sănătatea creierului și o bună circulație a sângelui.
4. Respectaţi orele de somn şi culcaţi-vă devreme !
Odihna este un tonic pentru memoria noastră. Atunci când creierul este odihnit, va acumula cu uşurinţă noi cunoştinţe şi numeroase informaţii pentru domeniul de activitate care ne preocupă. Totodată, în timpul somnului, creierul se poate debarasa de informaţiile neesenţiale, evitând astfel suprasolicitarea sa.
5.Reduceţi doza de îndulcitori artificiali
Zilnic, reduceţi doza îndulcitorilor artificiali ! De obicei, aceştia sunt de folos doamnelor care vor să-şi menţină silueta. Din păcate, atunci când sunt consumaţi o perioadă îndelungată, îndulcitorii artificali afectează memoria. Persoanele care sunt obişnuite cu astfel de îndulcitori trebuie să reducă doza obişnuită, pentru a-şi proteja memoria.
6. Faceți mișcare în fiecare zi!
Chiar dacă sunteți foarte ocupați, nu renunțați la mișcare, deoarece numeroasele cercetări au demonstrat că memoria persoanelor care fac mişcare este mult mai bună decât a sedentarilor. Explicaţia cercetătorilor este convingătoare: activitatea fizică moderată şi mersul alert stimulează acumularea informațiilor.
7. Răsfăţul îmbunătăţeşte memoria!
Studii numeroase realizate în țări din Europa și din America susțin că atunci când ne oferim o surpriză plăcută, când ne cumpărăm un lucru nou sau când ne bucurăm de o baie parfumată şi relaxantă, toate aceste satisfacţii stimulează secreţia dopaminei, hormonul bunei dispoziţii! Cercetările pe această temă, care au fost realizate în cele mai renumite laboratoare de cercetare din lume au scos în evidență un lucru îmbucurător : dopamina are un efect pozitiv asupra zonei din creier care răspunde de memorie.