8 lucruri pe care nu le ştiai despre imunitate

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Când vorbim despre grija pentru sănătatea noastră, primul aspect care ne vine în minte este imunitatea. Ea este bariera noastră de protecţie împotriva virusurilor şi bacteriilor, ea face diferenţa dintre boală şi starea de bine. Pentru a o întări, trebuie să ştii câteva lucruri despre ea.

1. Cine o sabotează. Lipsa de somn, oboseala, stresul, dar şi alimentaţia nesănătoasă sunt cei mai mari duşmani ai imunităţii. Spre exemplu, cei care dorm, timp de o săptămână, doar 4 ore pe noapte, îşi reduc cu 50% anticorpii care îi protejează de boli. Zahărul reduce capacitatea globulelor albe de a distruge bacteriile şi, alături de mezeluri, alimente procesate, fast-food,   aduc doar un aport de calorii în organism, nu şi de substanţe nutritive de care ai nevoie.

2. Sunt perioade când imunitatea scade. Se întâmplă la femeile însărcinate sau aflate la menstruaţie, la copiii mici, aflaţi în perioada de creştere intensă şi, de asemenea, în perioadele de convalescenţă.

3. Cât de des e normal să răcească un copil. Sistemul imunitar al celor mici se maturizează cu adevărat în jurul vârstei de 11-12 ani. Până atunci, răcesc destul de des, ceea ce nu e neapărat un lucru rău, pentru că aşa li se dezvoltă şi li se maturizează imunitatea. În primul an de viaţă, un bebeluş poate răci de 8-12 ori, în al doilea an de 6-8 ori, preşcolarii şi elevii pot răci de 10 ori pe ani, după care numărul răcelilor se răreşte.

4. Semnele că ai imunitatea scăzută sunt variate: faci des infecţii urinare, micoze vaginale şi bucale, îţi apare herpes la gură, coşuri pe faţă, răceşti des, te simţi mereu obosit, nu te poţi concentra, suferi de insomnii.

5. Sexul e de ajutor. Cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele care fac sex o dată sau de două ori pe săptămână au cu 30% mai multă imunoglobulină A (o proteină din sânge care întăreşte organismul în faţa virozelor de sezon) decât cei care fac sex mult mai rar.

simeon stalpnicul png

6. Igiena excesivă nu e recomandată. Părinţii care sunt foarte exigenţi cu igiena celor mici nu îi protejează, dimpotrivă. Copiii trebuie să fie expuşi de mici, într-o anumită măsură, agenţilor patogeni din mediul înconjurător pentru că aşa îşi dezvoltă imunitatea. S-a constatat că cei care locuiesc la ţară sau au animale de companie sunt mai sănătoşi, mai rezistenţi şi mai puţin expuşi riscului de a dezvolta alergii decât cei ce trăiesc într-un mediu ultra „steril”.

simeon stalpnicul png

7. Vaccinul antigripal e mai bine să fie făcut dimineaţa. Un studiu recent făcut în Marea Britanie atrage atenţia că persoanele care se imunizează în intervalul 9-11 dimineaţa vor avea un nivel mai ridicat de anticorpi în lunile care vor urma, în comparaţie cu cei care fac injecţia după-amiaza. 

8. Există alimente care întăresc imunitatea. Printre acestea: fructele de pădure (cătina, afinele, măceşele, merişoarele), broccoli (sursă de potasiu, fier, acid folic, vitamina C, B2, A), morcovii (conţin betacaroten, plus o mulţime de minerale şi vitamine), ceapa şi usturoiul (antibiotice naturale cu proprietăţi curative şi antiseptice), pătrunjelul, kiwi, citricele (bogate în vitamina C).

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
TOP 10 destinații din Europa în 2016 jpeg
klaus iohannis pe tron jpg
Kate Middleton Foto Profimedia (13) jpg
patriarhul daniel bor biserica ortodoxa romana
https   www cancan ro wp content uploads 2024 12 test 1200x686 webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net