Ai trigliceridele mărite? Iată cum să reduci nivelul acestora!
Grăsimi provenite din alimentație sau fabricate de organism, trigliceridele reprezintă una dintre cele mai importante rezerve energetice ale corpului. Totuși, ele devin periculoase atunci când, la fel ca și colesterolul LDL, au valori prea mari.
Trigliceridele sunt molecule lipidice alcătuite din diferite tipuri de acizi și sunt prezente în celulele grase (adipocite) și în sânge. Majoritatea acestor grăsimi provin din alimentație, o mică parte fiind sintetizată la nivelul ficatului.
În urma digestiei, excesul de calorii din alimente se depozitează în adipocite ca trigliceride. Acestea formează un adevărat rezervor energetic necesar pentru susținerea activităților cotidiene. De asemenea, trigliceridele transportă vitaminele liposolubile (A, D, E și K) în sânge.
Ce factori le influențează nivelul
O alimentație dezechilibrată, bogată în grăsimi, și, mai ales, consumul excesiv de alcool și/sau de zahăr duc la creșterea nivelului de trigliceride.
De cele mai multe ori, hipertrigliceridemia este asociată cu obezitatea, cu diabetul zaharat tratat incorect, cu bolile de rinichi (mai ales cu insuficiența renală cronică), cu afecțiunile endocrine (hipotiroidia), precum și cu administrarea unor medicamente (betablocante, diuretice, corticosteroizi, interferon, contraceptivele orale care conțin estrogen).
Află pe clicksanatate.ro ce alimente ajută la scăderea nivelului de trigliceride