Alimente interzise copilului până la trei ani

Ultima actualizare:

În primii 3 ani de viaţă ai copilului se formează obiceiurile alimentare şi se pun bazele unei alimentaţii sănătoase care are rolul de a preveni anumite boli. Puţini părinţi ştiu că alegerile greşite duc la apariţia diabetului zaharat de tip 2, hipertensiunii arteriale la vârste fragede.

Micuţii între un an şi 3 ani trebuie să consume 3 mese principale şi 2 gustări, iar necesarul caloric între 12 şi 24 de luni e de 1000 kcal/zi. De regulă, cel mic e bine să aibă o dietă alcătuită din fructe, cereale integrale, lapte, iaurt, carne, legume. De asemenea, în primii ani de viaţă, copilul are interdicţie la anumite alimente, iar pediatrul este cel care te poate îndruma corespunzător.  

Hrana solidă, interzisă până la 4 – 6 luni

OMS recomandă să se evite orice tip de alimente şi copilul să fie alăptat exclusiv la sân, iar în cazul în care acest lucru nu este posibil, se vor introduce formule de lapte praf adecvate copilului. Inclusiv ceaiul este interzis până la această vârstă. Concret, hrana solidă este interzisă. Este indicată hrănirea numai cu lapte, iar unii pediatri recomandă diversificarea de la 4 luni, alţii de la 6 luni.  

Alimente interzise între 6 – 12 luni

Aceasta e perioada în care începe diversificarea şi treptat sunt introduse diferite alimente. Cele interzise sunt: albuşul de ou (riscul crescut de a provoca alergii), carnea de porc, peştele oceanic, căpşunile (sunt puternic alergene), fructele de pădure, iar sarea şi zahărul este indicat să nu se adauge în mâncare. De asemenea, nici mierea nu este indicată copilului la această vârstă.  

Chiar dacă în această perioadă cel mic este extrem de curios şi îşi manifestă dorinţa de a gusta din mâncarea adulţilor, este bine să fii precaut şi să nu-i dai ceea ce mănânci tu. Anumite alimente sunt încă nesigure pentru cel mic în această perioada. Astfel, copilul nu va mânca porumb, mazăre, măsline, struguri, cireşe, ciocolată, bomboane, nuci. Totodată, orice aliment nou trebuie introdus treptat, şi nu mai mult de un aliment la două zile. Este bine să te fereşti de alimentele care pot provoca alergii şi care nu sunt tolerate gastric. Nu este indicat să-i dai celui mic varză sau fasole fiindcă sunt alimente greu de digerat. Şi în continuare, trebuie să te fereşti de tot ceea ce înseamnă mezeluri, zahăr, crenvurşti, carne tocată, iar mâncarea ar trebui să nu fie prăjită, ci mai bine să fie gătită la cuptor sau preparată pe grătar. 

Alimente interzise după 2 ani

Copilul ar putea să mănânce aproape orice aliment pe care îl consumă şi adultul, însă tot e bine să fii atent. Nu e indicat să-i dai mezeluri, prăjeli, carne tocată, produse fast-food, ciocolată. Tot acum e perioada cea mai bună în care îl poţi educa, îi poţi povesti despre rolul alimentelor în menţinerea sănătăţii optime, scrie sfatulmedicului.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net