Aşa cumperi şi păstrezi corect mâncarea în timpul verii!
Vă puteţi alege cu o toxiinfecţie alimentară dacă nu respectaţi câteva reguli simple, mai ales acum, în sezonul cald. Medicii veterinari vă oferă recomandări pentru perioada cu temperaturi ridicate, referitor la cum să cumpăraţi şi cum să păstraţi alimentele.
E din ce în ce mai cald pe timpul zilei şi în puţin timp vor fi şi nopţi tropicale. La temperaturi ridicate sau expuse îndelung la soare, alimentele se alterează uşor. În felul acesta, apare riscul apariţiei de toxiinfecţii alimentare şi, de aceea, este bine ca oamenii să respecte câteva măsuri simple, dar foarte eficiente. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă populaţiei să acorde o mai mare atenţie modului în care păstrează sau prepară alimentele şi a locurilor de unde acestea sunt cumpărate.
Cele mai bune recomandăriCumpăraţi produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar. Astfel veţi avea garanţia unor produse sigure, controlate sanitar veterinar şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă.Alimentele de origine animală se introduc în frigider cât mai repede posibil după cumpărare. Se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatură de refrigerare de preferinţă între 0˚C+4˚C, separat, în funcţie de categoria de produs. Carnea congelată se ţine la o temperatură cât mai scazută, respectiv sub -12˚C.Produsele care au fost decongelate nu se recongelează pentru a fi ulterior preparate sau consumate. Alimentele care urmează a fi depozitate în frigider, trebuie să fie ambalate separat şi menţinute în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj.Alimentele gătite trebuie păstrate în recipiente acoperite;Îndepărtaţi alimentele alterate, sunt o sursă de contaminare pentru celelalte;Spălaţi bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma.Nu cumpăraţi produse alimentare expuse la soare. Nu luaţi produse de la vânzătorii ambulanţi care vând pe trotuar sau direct din maşină.Nu consumaţi produse care nu au aspect normal, care au un miros sau gust neplăcut sau care se vând în locuri neautorizate.Atenţie! Produsele mai ieftine sunt, de regulă, ori de calitate inferioară, ori fără acte.
Unde puteţi sunaDacă aveţi o suspiciune asupra calităţii produselor, sunaţi la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, la numărul gratuit 0800.826. 787. Este valabil şi pentru turiştii care se află pe Litoral.
Se fac controale zilnice
Toate direcţiile sanitar-veterinare din ţară fac verificări în magazine, pieţe şi târguri, pentru depistarea comercianţilor care nu respectă normele sanitare. Iată la ce sunt atenţi:
- Produsele de origine animală să nu fie expuse în locuri şi spaţii care nu asigură temperaturi adecvate şi condiţii de igienă corespunzătoare;
- Controlează modul cum este depozitată, transportată şi manipulată marfa, precum şi dacă aceasta are documente de origine. Vor fi verificate în special produsele perisabile: carne preparată şi carne tocată, peşte, ouă, lapte şi produse din lapte;
- În cazul când se depistează alimente alterate, acestea vor fi confiscate şi distruse;
- Vor interzice transportului produselor alimentare, în cazul neasigurării temperaturilor adecvate pentru menţinerea lanţului frigorific;
- Vor opri de la comercializare a cărnurilor care nu au fost inspectate, ştampilate şi certificate sanitar veterinar.