Așa îţi prelungești viaţa cu 5 ani
Savanţii care au descoperit enzimele nemuririi ne învaţă cum să ne prelungim viaţa cu pânp la 5 ani. Mai mult decât atât, biologii Elizabeth Blackburn, Carol Greider şi Jack Szostak ne învaţă pas cu pas cum să ne împiedicăm cromozomii din ADN să cadă pradă procesului de îmbătrânire.
7 ore de somn pe noapte, două-trei cafele pe zi, fructe de mare şi alimente bogate în Omega-3. Cam aceştia ar fi primii paşi pentru a ne prelungi viaţa, susţin biologii, care în 2009 au descoperit telomerii (n.r. terminaţiile cromozomilor) şi enzima care îi formează, numită telomeraza. Datorită celor trei biologi de la Institutul Karolinska din Stockholm, ştiinţa modernă a descoperit felul în care cromozomii pot fi copiaţi în timpul diviziunii celulare şi cum pot fi ei protejaţi împotriva degradării.Într-un studiu publicat recent, cei trei au arătat cât de important este stilul de viaţă în procesul de îmbătrânire. Este suficient să bem două sucuri acidulate pe zi, să fumăm, să ne stresăm şi să nu dormim suficient noaptea pentru a ne scurta lungimea telomerilor şi implicit durata de viaţă. Conform cercetătorilor, un stil de viaţă dezordonat afectează grav aceste enzime ducând la apariţia demenţei, a bolii Alzheimer, a cancerului, bolilor de inimă şi a diabetului. La aceşti duşmani vitali ai organismului se mai adaugă alţi inamici cum ar fi: carnea procesată (mezelurile), pâinea albă, orezul şi pastele, biscuiţii şi îngheţata.
Însă pentru a ne prelungi viaţa, pentru a avea un ten juvenil, pentru un corp sănătos şi o viaţă cu 5 ani mai lungă decât „destinul genetic moştenit de la părinţi” trebuie să dormim în fiecare noapte minimum 7 ore, să mâncăm fructe de mare, legume crude, să facem sport, să evităm băuturile dulci, să bem două-trei cafele pe zi, să mâncăm salate, măsline şi fructe bogate în vitamine şi minerale.Conform unui studiu realizat pe 4.000 de femei, de-a lungul a trei ani, s-a observat că cele care beau cafea aveau telomerii mai lungi, în timp ce femeile care consumau două sucuri acidulate pe zi, prezentau aceleaşi simptome de îmbătrânire ca fumătorii înrăiţi. Studiul aprofundat al telomerilor are ca scop final descoperirea reţetei tinereţii veşnice, a declarat Blackburn pentru Daily Mail.