Aşa mănânci sănătos în post!

Ultima actualizare:

    În timpul Postului Mare există două dezlegări la peşte şi la vin
În timpul Postului Mare există două dezlegări la peşte şi la vin

De luni, am intrat în Postul Paştelui, iar timp de 7 săptămâni, până pe 8 aprilie, când vom sărbători Învierea, creştinii ortodocşi vor trebui să renunţe la carne, ouă şi lactate. Asta, dacă vor dori să respecte obiceiurile şi tradiţiile creştine. Click! îţi spune când sunt dezlegările la vin, untdelemn şi peşte, cu ce alimente să înlocuieşti carnea şi cine nu ar trebui să se abţină deloc de la mâncare.

Dezlegări la vin, ulei şi peşte

Pe parcursul Postului, Biserica acordă dezlegare la post copiilor, bolnavilor,  bătrânilor şi militarilor. În timpul Postului Mare se face “dezlegare” la unele alimente cum ar fi: ulei, vin, fructe de mare şi peşte. Se consumă untdelemn şi vin în zilele de sâmbată şi duminică, după Sfânta Liturghie, dar şi în zilele în care, în calendar, sunt rânduite sărbători însoţite de semnele de “cruce roşie” sau “cruce neagra”. În timpul Postului Mare există două dezlegări la peşte şi la vin: una este pe 25 martie, la sărbătoarea Bunei Vestiri şi cealaltă pe 1 aprilie, la Intrarea Domnului în Ierusalim, de Florii.

Cu ce înlocuieşti carnea

Ciuperci – Ciupercile înlocuiesc cu succes carnea şi ar trebui consumate nu numai în această perioadă a postului, ci şi în tot cursul anului. Ciupercile conţin o cantitate foarte mare de proteine, vitamine, minerale şi nutrienţi şi mai sunt cunoscute sub denumirea de „carne vegetală”. Ciupercile întăresc sistemul imunitar, întreţin elasticitatea vaselor de sânge, reduc nivelul de colesterol „rău” prevenind infarctul cardiac şi cerebral.  

Fasole, mazăre, linte – sunt leguminoase recomandate a fi consumate în locul cărnurilor şi a produselor din carne. În primul rând, pentru că mazărea, fasolea şi lintea conţin o cantitate foarte mare de proteine vegetale. În al doilea rând sunt extrem de sănătoase. Fasolea poate fi utilizată ca ingredient în supe, ciorbe, mâncăruri gătite, dar şi salate de legume. 

Fructe şi legume – Ne aflăm în plin sezon al fructelor şi legumelor, iar în perioada în care ţii post trebuie să asiguri organismului toate vitaminele, mineralele şi nutrienţii de care are nevoie pentru a funcţiona la capacitate maximă. Este recomandat ca citricele pe care le cumperi să fie comercializate de ţări membre ale Uniunii Europene. Dacă nu, aceste fructe ar putea fi tratate cu substanţe chimice (bifenil) care le ajută să reziste pe raft şi luni de zile fără să mucegăiască. În Uniunea Europeană bifenilul sau E 230 a fost interzis din 2004.

Soia – Soia reprezintă o sursă importantă de proteine care le înlocuiesc pe cele din carne, ouă şi produse lactate. Soia este bogată şi în uleiuri vegetale, substanţe cu valoare nutriţională înaltă precum lecitina. 

Nuci – Conţin minerale precum fier, fosfor, potasiu, magneziu, vitaminele A, B, C, E şi P, peste 20 de aminoacizi, grăsimi nesaturate şi proteine. Un consum regulat de nuci previne diabetul, anumite tipuri de cancer şi anumite afecţiuni dermatologice. Nucile îmbunătăţesc memoria, luptă împotriva afecţiunilor tiroidiene, împotriva stresului şi a afecţiunilor stomacului. Le poţi consuma între mese sau le poţi folosi ca ingrediente în diferite salate de crudităţi. 

Cine nu ar trebui să ţină post

Nutriţioniştii şi medicii nu recomandă postul, mai ales postul negru, femeilor însărcinate, copiilor şi bătrânilor, mai ales dacă aceştia din urmă suferă de anumite afecţiuni. Aceste categorii de persoane sunt vulnerabile în faţa bolilor şi au nevoie zilnic de vitamine, minerale şi nutrienţi. Femeile gravide trebuie să consume hrană consistentă pentru a furniza nutrienţi bebeluşului. Copiii, de asemenea, se află în procesul de creştere când organismul trebuie hrănit corespunzător. Medicii recomandă ca aceste categorii de persoane să nu ţină post, mai ales post negru. Postul Negru este interzis persoanelor cu diabet, afecţiuni hepatice sau renale. Iar persoanele care au suferit accident vascular cerebral sau au tulburări ale circulaţiei cerebrale îşi pun sănătatea în pericol prin întreruperea alimentaţiei. Glucoza este furnizor de energie pentru celula nervoasă.

Ghiveci de legume

INGREDIENTE: 4-5 cartofi, 2 ardei graşi, 1 conopidă mică, 400 g fasole grasă, 5 roşii, 4 morcovi, 2 dovlecei, 1 varză mică, 2 vinete potrivite, 1 ţelină mică, 3-4 cepe,  300 ml suc de roşii, 2-3 legături de pătrunjel verde, sare, piper.

simeon stalpnicul png

PREPARARE: Ţelina, ceapa, dovlecelul, morcovii, cartofii se curăţă de coajă. Ceapa se toacă şi se pune în ulei la călit, într-o oală încăpătoare, căci se adună legume multe. Legumele se taie astfel: cartofii, dovlecelul, varza, conopida, fasolea, ardeii, vânăta, roşiile, în bucăţi potrivite, iar morcovul şi ţelina în felii subţiri. Se pun toate legumele grămadă peste ceapa călită, se acoperă cu capacul şi se lasă pe foc potrivit să se mai înăbuşe. Dacă nu au lăsat suficientă zeamă, se mai pune puţină apă. Luăm capacul, punem sare şi piper din belşug, sucul de roşii şi jumătate din pătrunjelul tocat. Se bagă cratiţa în cuptorul încălzit la 160 de grade şi se lasă cam o oră. 

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net