Atenție la E-urile de pe etichetele alimentelor! Sunt nocive pentru sănătate

Ultima actualizare:

    Cu cât mai puține E-uri pe etichetă, cu atât mai bine
Cu cât mai puține E-uri pe etichetă, cu atât mai bine

În cea de-a treia parte și ultima a serialului Click! despre „otrăvurile” din farfurie, nutriționistul Lygia Alexandrescu ne vorbește despre șapte dintre cele mai nocive E-uri. Evitați-le pe cât posibil! Pentru asta, însă, trebuie să consultați cu atenție etichetele alimentelor, atunci când mergeți la cumpărături. Cu cât mai puțini aditivi în mâncare, cu atât sunteți mai feriți de boli!

E 338, aliatul osteoporezei

Acidul fosforic se adaugă în compoziția alimentelor atât pentru a ameliora efectele antioxidante ale altor compuși prezenți, cât și ca reglator de aciditate. Produsele tipice care conțin E 338 includ: băuturi carbogazoase, carne procesată, ciocolată, grăsimi și uleiuri, bere, gem, dulciuri, brânză topită. Prezența constantă a acidului fosfaric în dietă poate duce la pierderea ionilor de calciu din oase și, deci, la debutul osteoporozei și la apariția litiazei renale. Acidul fosforic este interzis în compoziția alimentelor ecologice și băuturilor bio. Un studiu publicat in 2000, a arătat că adolescentele care fac sport și consumă băuturi carbogazoase cu E338 în compoziție, au un risc de cinci ori mai mare de a dezvolta fracturi osoase comparativ cu sportivele care nu le-au consumat. Doza de E338 zilnic acceptată este de până la 70 mg / kg corp.

E385, prezent în conserve

E 385 este un aditiv alimentar folosit ca antioxidant, conservant și ca fixator de culoare, fiind sarea de calciu a EDTA. Acest aditiv este singurul derivat al EDTA ce poate fi folosit în alimentele comercializate în UE. Produsele în care este prezent E 385 sunt: conservele de legume (în special cartofi), băuturile răcoritoare ambalate în cutii metalice, sosuri pentru salate, produse din ouă, margarină, umpluturi de plăcintă, maioneză, bere, conserve de pește/fructe de mare, lapte condensat, compoturi. Consumul constant de alimente de conțin E385 poate conduce la: dezechilibre minerale majore (interferează cu absorbția fierului și-l elimină din organism), crampe musculare, leziuni renale, tulburări gastro-intestinale, vărsături, diaree, crampe abdominale. Doza maximă admisa în UE este 2.5 mg/kg corp/zi.

E432, folosit în panificație

Este emulgator, aromatizant și stabilizator sintetic aflat într-o gamă largă de produse alimentare, inclusiv gumă de mestecat, înghețată, băuturi răcoritoare. Se folosește în produse fine de panificație, sosuri, deserturi, produse de cofetărie, emulsii grase pentru patiserie, supe instant, gheaţă alimentară, produse dietetice pentru controlul greutății corporale. Nu este recomandat vegetarienilor, deoarece poate proveni din grăsimi animale. De asemenea, este interzisă folosirea E432 în alimentele destinate sugarilor, copiilor mici și persoanelor intolerante la propilenglicol. Acest emulgator poate potența asimilarea substanțelor toxice liposolubile din tractul digestive, fiind potențial cancerigen și scade absorbția unor nutrienți. Doza zilnică acceptată este de până la 25 mg / kg corp / zi, fiind interzis în Australia.

E407 – îl găsiți și în pasta de dinți

Caragenanul este un carbohidrat ce se extrage din algele de mare comestibile și care se folosește ca aditiv alimentar cu rol de agent de îngroșare/stabilizator. Produsele alimentare în care se regăsește caragenanul sunt: sosuri pentru salate, lapte cu arome (cacao, vanilie), carne procesată, brânză, îngheţată, smântână iaurt, lapte de soia, lapte praf pentru copii, băuturi alcoolice, sosuri, budincă instant, şerbet, gemuri, jeleuri, produse de patiserie, plăcinte semipreparate. E407 este un aditiv foarte des folosit în pasta de dinți, medicamente şi produse pentru slăbit. Un consum constant de caragenan afectează grav sistemul digestiv putând produce ulcer, cancer de colon și inflamarea mucoaselor intestinale, are acţiune anticoagulantă și este toxic pentru țesuturile renal și hepatic.


    Nutriționistul Lygia Alexandrescu
Nutriționistul Lygia Alexandrescu

E 541, risc crescut pentru sănătatea copiilor

Este o substanță folosită în industria alimentară ca reglator de aciditate a unui produs alimentar, ca emulgator, ca agent de afânare și ca stabilizator. Produsele alimentare în care se regăsește cel mai des E541 sunt: produsele de patiserie, produse de cofetărie, brânză, carne, carne tocată, pește congelat, conserve de legume. Consumul constant de fosfat de aluminiu poate reprezenta un risc crescut pentru sănătatea copiilor, vârstnicilor și a persoanelor care suferă de tulburări renale și cardiovasculare. Ionii de aluminiu ingerați în exces, afectează mecanismul de absorbție al calciului și fosforului de către organism. Astfel, există o posibilă legatură între excesul de E541 și apariția osteoporozei și a maladiilor Parkinson și Alzheimer.

E621, utilizat pentru a îmbunătăți gustul tutunului

Glutamat monosodic este o substanță cristalină, albă, inițial extrasă din alge marine. Se găsește în majoritatea produselor alimentare sărate, cum ar fi supe instant, chipsuri și snacks-uri, arome și amestecuri de condimente, sosuri, conserve de carne și mezeluri sărate, produse semipreparate congelate, fidea instant, cârnați. De asemenea, este utilizat pentru a îmbunătăți gustul tutunului. Au existat rapoarte care arată că glutamatul monosodic poate produce la unele persoane o serie de reacții, palpitații, migrene, depresie, modificări ale dispoziției, anxietate, hiperactivitate, senzație de arsură și furnicături, sete excesivă, transpirații reci, amețeli și greață. Pentru persoanele intolerante la E621 și care încearcă să evite acidul glutamic și glutamații asociați (E620 la E625), ar trebui să știe faptul că acești potențiatori de gust pot fi ascunși în mod intenționat pe eticheta alimentară sub o serie de alte denumiri, cum ar fi „proteine hidrolizate” sau „drojdie autolizată”. De asemenea, trebuie privite cu prudență și cuvintele „condimente” și „aroma naturală”.

E 630, interzis sugarilor și copiilor mici

Acidul inozinic este un acid natural, care se extrage în mod uzual din preparate din carne și pește (sardine). Poate fi, de asemenea, produs prin fermentația bacteriană a zaharurilor. Poate fi adăugat în orice tip de alimente bogate în proteine: alimente semipreparate, supe instant, conserve de carne, mezeluri, dar și băuturi alcoolice și non-alcoolice. Nu este permis în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici. Acest aditiv alimentar  se descompune în purine, substanțe precursoare ale acidului uric, de aceea se recomandă evitarea consumului de E630 de către persoanele care suferă de o serie de afecțiuni: astm bronșic, gută (hiperuricemie), boli reumatismale sau litiaze renale sau biliare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Diana Bulimar și logodnicul ei Radu Foto PR Antena 1 RAP01297 (4) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
regina maria coroana png
avion zbor profimedia jpg
tik tok  blocked sua jpg
pod suspendat jpg
padure pixabay jpg
image png
online banking 3559760 1280 jpg
telescaun prabusit jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net