Atenție la excesul de vitamina D! În ce situație vă poate face rău

Ultima actualizare:

    Vitamina D trebuie luată doar la recomandarea medicului. Vitamina C, în schimb, se poate lua fără restricții
Vitamina D trebuie luată doar la recomandarea medicului. Vitamina C, în schimb, se poate lua fără restricții

Suntem în plină pandemie de Covid-19, dar și în sezonul rece, stăm mai mult în casă și nu ne vede soarele. Sunt motivele pentru care medicii recomandă suplimentele cu vitamina D, care întăresc imunitatea, mențin sănătatea mușchilor și a oaselor. Totuși, mare atenție la excese! Luată după ureche, această vitamină poate deveni periculoasă, atrage atenția medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Potrivit specialistului, citat de Digi24, vitamina D este strâns legată de nivelul calciului și de activitatea hormonală. „În momentul în care noi aducem din exterior cantități mari de vitamina D, s-ar putea să ne trezim cu un nivel ridicat de calciu în sânge și cu risc sporit de calculi renali. Astfel, fără o indicație a unui medic, fără un nivel al vitaminei D în organism detectat prin analize, poate să facă mai mult rău decât bine”, a declarat Mihaela Bilic.

Beneficiile vitaminei D

Medicii britanici citați de Daily Mail recomandă suplimentele de 10 micrograme de vitamina D pe zi, în special în perioada aceasta sensibilă de pandemie. Se pare că cei care au un deficit în organism sunt mai vulnerabili în fața virusului. Un studiu realizat într-un spital Covid din orașul spaniol Santander a arătat că circa 82% dintre bolnavi aveau lipsă de vitamina D. Astfel, experții sunt de părere că acestor pacienți ar trebui să li se dea suplimente, având în vedere că ele „ar putea avea efecte benefice atât asupra sistemului muscular, cât și al celui imunitar”. „Dacă ai deficit de vitamina D, ești de 3-4 ori mai expus riscului de a contacta o răceală. De aceea, presupunem că și o infecție virală respiratorie, precum Covid-19, se manifestă mai violent la o persoană care are deficit de vitamina D”, a declarat dr. Jenna Macciochi, profesor la Universitatea din Sussex. 

Chiar dacă nu există deocamdată date clare care să susțină vreo legătură între vitamina D și coronavirus, ea este cu siguranță benefică pentru organism. Ajută la absorbția calciului din alimente, la dezvoltarea oaselor și la menținerea funcției musculare, întărește imunitatea, are rol în reglarea ritmului cardiac, contribuie la funcționarea normală a tiroidei, previne osteoporoza și fracturile. Ghidurile internaționale recomandă 400 Ul/zi copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 și 12 luni, 600 Ul/zi gravidelor, copiilor de peste 1 ani, adoescenților și adulților, și 800 UL persoanelor de peste 70 de ani.

Vitamina C, în schimb, se poate lua fără restricții

Pe de altă parte, vitamina C puteți lua fără restricții, deoarece organismul nu o poate sintetiza, nu poate face stocuri. „Este destul de greu să ne acoperim necesarul de vitamina C doar din fructe și legume, mai ales în această perioadă, când avem nevoie de cantități mari. La dozele de vitamina C de care avem nevoie zilnic, ar trebui să consumăm nu 5 porții, ci 5 kg de fructe și legume proaspete. De aceea, eu aș recomanda suplimentele cu vitamina C. Și dacă luăm mai multă, ea se elimină prin rinichi, deci nu este niciun fel de risc”, a mai spus dr. Bilic.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net