Atenție la otrăvurile din farfurie! Click! îți spune care sunt cele mai periculoase E-uri și unde le găsești

Ultima actualizare:

    Citiți cu atenție etichetele alimentelor!
Citiți cu atenție etichetele alimentelor!

Voi știți ce cumpărați și ce puneți în farfurie? Multe dintre alimentele de pe rafturile magazinelor sunt „doldora” de aditivi, adică de E-uri, care consumați în mod constant produc, potrivit nutriționiștilor, diverse afecțiuni. Click! începe astăzi un serial format din trei părți, despre ce boli provoacă fiecare E în parte și în ce produse îl găsim.

Nutriționistul Lygia Alexandrescu ne învață cum să citim etichetele alimentelor sau, mai bine-zis, cum să le descifrăm, astfel încât să fim în cunoștință de cauză atunci când facem cumpărături. Așadar, iată ce ne spune despre fiecare aditiv alimentar în parte și de ce sunt nocivi pentru sănătate!

E110 poate duce la retard

E 110 este un colorant azoic de sintezaă, de culoare galben-portocalie, admis în Uniunea Europeană, însă al cărui consum frecvent nu este recomandat. Este întâlnit iîn compoziția băuturilor dulci de culoare galbenă, în produsele de panificație, în dulciuri, în înghețată, supe instant, margarină, creme pentru prăjituri și torturi, băuturi energizante, pesmet.

Consumul constant de alimente care conțin E110 poate conduce la agravarea simptomelor astmului bronșic, la manifestări exacerbate ale alergiilor, ale sindromului de hiperactivitate la copii, la apariția stărilor de greață, vărsătură, durere abdominală.

Potrivit unor teste făcute pe animale, un aport mare de E 110 a condus la retard, oprirea dezvoltării acestora și la apariția unor tumori renale.

Trebuie menționat că singura țară în care este interzis E110 este Norvegia.

E123, folosit și în tehnica fotografică

E123 (Amarant) este un aditiv alimentar admis în Uniunea Europeană, este folosit ca agent colorant sintetic în produse alimentare și băuturi, precum și în tehnica fotografică. E123 conferă produselor o culoare roșie/violet și este foarte solubil în apă. E123 este adesea găasit în compoziția  vinurilor și a băuturilor spirtoase, baze de tort, jeleu instant, conserve cu fructe de mare, icre, supe instant, deserturi. Ingerarea constantă de E123 este asociată cu apariția și agravarea simptomelor astmului și a eczemelor, precum și manifestarea hiperactivității la copii. Au existat, de asemenea, unele întrebări cu privire la pontețialul său cancerigen șsi unele studii au confirmat acest caracter oncogen al aditivului E123. Acest aditiv este interzis în multe țări, precum Statele Unite ale Americii, Austria, Rusia și Norvegia.

E120, colorant și pentru produsele cosmetice

E 120 este un colorant natural folosit în compoziția multor produse alimentare cum ar fi sucuri, înghețată , iaurt, bomboane, produse de panificație și topping-uri, biscuiți, deserturi, glazuri, umpluturi de plăcintă, diverse varietăți de brânză fermentată, sosuri. Este folosit drept colorant în produsele cosmetice. Deși este un colorant roșu, se regăsește în multe alimente care au diverse nuanțe de roșu, roz, violet. Forma solubilă în apă este folosită în băuturile alcoolice, iar sub formă insolubilă este folosit într-o varietate mai largă de produse. Acest colorant prin ingerare constantă poate conduce la reacții alergice urticarie, astm, vărsături, diaree și chiar și șoc anafilactic la unele persoane.


    Nutriționistul Lygia Alexandrescu
Nutriționistul Lygia Alexandrescu

E160b, colorant pentru țesături

Este un colorant roșu derivat dintr- un arbore (Bixa orellana), solubil în apă. Este prezent într-o mare varietate de alimente, fiind solubil în apă. Produsele alimentare în care se regăsește E160b sunt următoarele: băuturi răcoritoare, umpluturi de fructe, brânze tartinabile și sosuri, uleiuri, prăjituri, unt și margarină, produse de patiserie, chipsuri, înghețată și bomboane, pește afumat. Folosit drept colorant pentru țesături, dar și pentru colorarea unor produse cosmetice, E160 b poate determina o serie de probleme de sănăatate: urticarie, dermatite sau edem angioneurotic. Prin ingerare constantă acest colorant poate accentua crizele de astm bronșic și de hiperactivitate la copii.

E150a poate afecta genele

E150a (caramel) este un colorant de culoare maro închis, obținut din zaharoză în prezența amoniacului, sulfatului de amoniu, bioxidului de sulf sau hidroxidului de sodiu. Există mai multe tipuri de culori de caramel disponibile, însă specialiștii recomandă evitarea consumului excesiv al tuturor acestor coloranți, deoarece pot provoca hiperactivitate la copii. Unele tipuri de caramel pot afecta genele, altele sunt responsabile de încetinirea creșterii organismului sau pot provoaca mărirea intestinelor și rinichilor și pot distruge vitamina B. E150 a este prezent în stridii, soia, fructe și sosuri conserve, bere, whisky, biscuiți, murături, prăjituri, gogoși, produse făinoase, produse din ciocolată, băuturi acidulate, bere, vin, dulciuri, chipsuri, pâine, pateuri, înghețată și sosuri.

E210, generator de tulburări neurologice

E210 (acidul benzoic) este obținut din benzoină, o rășină extrasă dintr-un arbore din Asia. Acidul benzoic este utilizat în industria alimentară, fiind adăugat la băuturi alcoolice, produse de patiserie, brânzeturi, gumă, condimente, produse lactate congelate (înghețată, iaurturi înghețate), jeleuri, dulciuri moi, siropuri și înlocuitori de zahăr. Folosit în produsele cosmetice, ca antiseptic în multe medicamente antitusive și ca antifungic în unguente; poate provoca acutizarea simptomelor astmului, mai ales la cei dependenți de medicamente cortico-steroidiene. Este cunoscut drept generator de tulburări neurologice, hiperactivitate la copii, agravează intoleranțe alimentare și alergii deja existente.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Margareta a României și Florin Enache foto Facebook jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
marcel bolos jpg
TRAGERI LOTO LOTERIA ROMANA
Tarom jpg
IPS Teodosie FOTO Calin Gavrilas jpg
Nava Elcano  jpeg
Kate Middleton înmormântare Prințul Philip foto Getty Images (3) jpg
focul de artificii a atras mii de oradeni in centrul orasului foto mihai jurca n jpg
Casă tătărească din Dobrogea. Fotografie de Anatole Magrin (© Imago Romaniae)
image
actualitate.net
image
actualitate.net