Atenţie! Zahărul îţi distruge creierul
Dulciurile au schimbat radical faţa omenirii în ultimele decenii. Excesul de zahăr nu numai că predispune la diabet, boli metabolice şi slăbirea sistemului imunitar, dar ne afectează inclusiv creierul.
Peste 10% din energia pe care o consumăm zilnic provine din zahăr procesat, susţine OMS. Asta înseamnă un aport de peste 50 de grame pe zi de zahăr obţinut din cafea, ciocolată, sucuri carbogazificate sau alte dulciuri. Din această cauză, boala secolului este obezitatea. Însă zahărul este la fel de nociv şi pentru creier, susţin specialiştii de la Universitatea din New South Wales, Australia.
Conform profesorului Margret Morris, excesul de zahăr perturbă comportamentul emoţional, afectează funcţiile cognitive şi încetineşte reflexele. Impactul lui e comparabil cu cel al stresului sau şocului psihic. Din cauza dezechilibrului glicemic din organism se înregistrează o creştere a hormonului stresului (cortizolul), o micşorare a masei cerebrale şi o stare de anxietate continuă manifestată printr-un comportament violent.
La femei, creierul „îmbuibat” cu dulciuri reacţionează ca un inhibitor al pornirilor sexuale şi predispune la abuzul de alcool. Sentimentele materne sunt reduse la minimum şi din cauza insomniilor, femeile care fac exces de zahăr ajung să fie incapabile să îşi asume responsabilităţi domestice, manageriale şi sarcini sociale. Pe de altă parte, cercetătorii australieni au remarcat faptul că există o strânsă legătură între dulciuri şi stres.
Peste 62% din voluntarii analizaţi au declarat că se relaxează numai după ce mănâncă dulciuri. Distrugerea creierului cu ajutorul zahărului începe în intervalul de vârstă 9-16 ani.