Avortul spontan. Simptome și cauze

Ultima actualizare:
avort spontan femeie insarcinata jpeg

Avortul spontan este una din cele mai mari temeri ale femeilor însărcinate. Între 15 și 20% din sarcini se termină subit, în primul trimestru de sarcină, ba chiar și în al doilea, orice pierdere a sarcinii până în 23 de săptămâni fiind încadrată la avort spontan. Medicul Silviu Istoc îți spune care sunt cauzele și simptomele avortului spontan.

Avortul spontan este destul de frecvent și, de multe ori, se întâmplă ca o femeie să piardă sarcina înainte ca ea măcar să știe că este însărcinată. Foarte multe femei dau vina pe comportamentul lor sau pe activitățile pe care le au în această perioadă, dar adevărul este că, în majoritatea cazurilor, nu are nicio legătura cu acest aspect. Nu există nimic care să fi făcut tu și care să cauzeze acest avort spontan și nu există modalități de a-l preveni. Pur si simplu, se întamplă, spun medicii.

„Sportul, viata sexuală sau cafeaua nu vor cauza pierderea unei sarcini. Cea mai întâlnită cauză a avortului spontan, conform studiilor realizate până în prezent, este o anormalitate genetică a embrionului. Problemele cromozonilor, dereglarea hormonală, problemele uterine, bolile cronice și febra sunt principalii factorii de risc în cazul avortului spontan”, explică dr. Silviu Istoc, specialist obstetrică-ginecologie.

Cauzele avortului spontan

1. Probleme ale cromozomilor

După fertilizare, spermă și ovulul aduc fiecare câte 23 de cromozomi pentru a crea 23 de perechi perfecte. Acesta este un procedeu complex și cea mai mică eroare poate crea o anormalitate și, deci, va împiedica embrionul să crească. Pentru că un fetus primește prea mulți sau prea puțini cromozomi în momentul concepției, apare o evoluție anormală a acestuia ce poate duce, de foarte multe ori (în aproximativ 60% din cazuri, potrivit Colegiului American de Obstetrică și Ginecologie) la pierderea sarcinii.

2. Dereglare hormonală

Un procent de 15% dintre toate pierderile de sarcină sunt atribuite dereglărilor hormonale, cum ar fi niveluri scăzute de progesteron care împiedică ovulul să se implanteze în uter.

3. Fibroame uterine

Fibromul uterin poate împiedica implantarea ovului sau transferul de sânge către acesta. Unele femei se nasc cu astfel de probleme, altele pot dezvolta țesut cicatrizat în uter în urma unei operații, aceste lucruri afectând fixarea ovulului. Numărul și volumul lor pot duce la probleme, precum dezlipirea de placentă și la travaliu prematur.

4. Boli cronice

Bolile cronice, cum ar fi bolile autoimune, boli ale inimii, rinichilor, ficatului, diabetul cauzează un procent de 6% de avorturi spontane. Dacă suferi de o astfel de boală, cere mai des sfatul doctorului tău atunci când ești însărcinată. Niște analize făcute atât în timpul sarcinii, cât și înainte de a rămâne însărcinată sunt de mare ajutor în evitarea pierderii sarcinii.

5. Febra mare

Nu contează cât de sănătos ești, o temperatură crescută în sarcina timpurie poate fi un semn al pierderii acesteia. Embrionul va fi cel mai afectat de febră în primele șase săptămâni de viață.

„Desi poate părea greu de crezut, stilul de viață poate să aibă un rol foarte important în pierderea sarcinii. În acest stil de viață se înscriu consumul de droguri sau alcool, fumatul, anumite medicamente, dar și evenimente punctuale cum ar fi un accident de mașină care poate determina trauma maternă. Bacteriile pot reprezenta, de asemenea, o altă cauză pentru avortul spontan, cum sunt Mycoplasma și Ureaplasma sau Listeria. Nu e deloc o simplă rutină acel set de analize pe care medicii îl cer chiar înainte de a rămâne însărcinată, analize care pot depista existența unei infecții bacteriene”, adaugă dr. Silviu Istoc.

Simptomele avortului spontan

Chiar dacă sângerările sunt comune în sarcină, pot fi și un semn că ceva este în neregulă. Consultă medicul dacă observi că ți se întâmplă asta. Chiar dacă unele femei nu au niciun simptom în cazul avortului spontan, iată care sunt posibile semne la care ar trebui să te aștepți, pe lângă sângerare:

• Crampe de intensitate medie sau crampe foarte puternice

• Durere de spate sau la nivelul abdomenului

• Pierderea simptomelor sarcinii cum ar fi greața

• Mucus alb-roz

Din nefericire, nu există o modalitate prin care să poți împiedica pierderea unei sarcini, însă este important, când ești însărcinată, să mergi periodic la medic pentru a preveni infecții sau hemoragii care pot apărea în această perioadă.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net