Beneficiile și carențele Vitaminei D3 asupra orgsnismului
Specialiștii în nutriție susțin că sănătatea cotidiană depinde și de prezența Vitaminei D3 în organismul nostru. Vitamina D3, numită și Vitamina Soarelui, este importantă pentru vigoare oaselor și pentru prevenirea afecțiunilor cardiovasculare. De asemenea, cercetătorii menționează că Vitamina D3 are un rol important în absorbția și fixarea calciului și a fosforului în oase.
Producerea Vitaminei D de către organism este influențată de expunerea la soare. De aceea, în perioada toamnă-iarnă, organismul nostru are nevoie de alimente bogate în Vitamina D3: pește, ulei de cod sau comprimate care conțin Vitamina D3. Cercetătorii au constatat că există și alți factori care explică efectele carenței Vitaminei D3. Totodată, lipsa acestei vitamine în organism provoacă dureri articulare și musculare, transpirație excesivă, oboseală, depresie, lipsă de concentrare, dar și predispoziție la fracturi. În același timp, la persoanele mai în vârstă se constată că această vitamină se asimilează cu dificultate în organism.
Specialiștii preocupați de acestă problemă de sănătate menționeză și alți factori care contribuie la încetinirea absorției Vitaminei D 3 în organism: o alimentație nesănătoasă, alergiile solare și afecțiunile dermatologice.
Studiile recente referitoare la aportul Vitaminei D3
Concluziile studiilor recente despre efectul Vitaminei D3 asupra sănătății scot în evidență un aspect foarte important: un aport semnificativ de Vitamina D3 reduce riscul unui deces prematur cu 30%, mai ales în cazul persoanelor cu boli cardiovasculare.
Efectele carenței de Vitamina D3
Efectele carenței acestei viramine sunt foarte importante, deorece declanșează rahitismul și depresia în cazul copiilor și deformări de oase la adulți. Mai mult, la femei, după vârdta de 45 de ani, lipsa Vitaminei D3 provoacă osteoporoză, afecțiune caracterizată prin demineralizarea oaselor. De asemenea, specialiștii susțin că lipsa acestei vitamine în organism la femeile însărcinate poate declanșa afecțiuni severe: astm, diabet, tiroidă, psoriazis și chiar Alzheimer.
Recomandările nutriționiștilor
Nutriționiștii ne recomandă să corectăm deficitul acestei vitamine consumând alimente bogate în Vitamina D3 precum: somon, cod, stridii, ton, carne de vită, lactate, gălbenuș de ou, ciuperci, migdale, cereale integrale și avocado.