Bucură-te de mâncare fără să te îngraşi!

Ultima actualizare:

În perioada aceasta, atenţia tuturor e concentrată pe mâncare, băutură şi voie bună. În bucătării se găteşte la foc continuu, urmează să se întindă mese îmbelşugate, cu sarmale, fripturi, dulciuri şi alcool şi o vom ţine aşa până după Revelion. Puţini se mai gândesc la diete şi la reguli de respectat. „O dată e Crăciunul”, îşi spun ei. Nu-i de mirare că „regimul” acesta se poate vedea pe cântar. Medicii şi specialiştii în nutriţie îţi fac câteva recomandări pentru a te bucura de toate fără a-ţi pune în pericol silueta.

Găteşte mai dietetic

Poţi să ai pe masă şi sarmale, şi cârnaţi, şi prăjituri, dacă le prepari în casă, corect şi sănătos.  Medicul Florin Ioan Bălănică avertizează că, prin prăjire, prin folosirea de grăsimi şi zahăr, un preparat poate deveni “bombă calorică”. “Poţi găti mai dietetic. Adică nu mai folosi uleiuri suplimentare la o mâncare ce conţine carne grasă, cârnaţii pot fi din curcan, din amestecuri de cărnuri mai slabe, nu trebuie să conţină orez, ci condimente. Sarmalele pot fi şi ele din carne slabă de porc, mixată cu vită şi amestecată cu mirodenii. Mâncarea e bine să o prepari cu supă, nu cu rântaşuri sau prăjeli, spre exemplu, sarmalele se pot fierbe în supă, adăugând şi rădăcinoase după gust”, spune medicul care a pus la punct o metodă de slăbit care-i poartă numele.

Ce să mănânci, ce să nu mănânci

Kinga Sebestyen, iniţiatoarea fenomenului Kangoo Jumps în România, vă recomandă să scoateţi din meniul de Crăciun aceste preparate: ketchup, maioneză, cârnaţi, cremvurşti, şuncă, mezelurile, pizza, îngheţata, prăjiturile din făină albă cu creme, dressingurile pentru salată. “Dacă îţi este poftă de aceste alimente, măcar gustă din ele, mănâncă în cantităţi mici, apoi echilibrează cu alimente care ard caloriile sau care sunt benefice pentru eliminarea toxinelor. Acestea sunt: ananasul, grapefruitul, rodia, scorţişoara, ardeiul iute, merele, ceaiul verde, quinoa”, spune sportiva.

Reguli la masă

Oricât de gustoase ar fi bucatele, cunoaşte-ţi limita, nu mânca până nu mai poţi, deoarece o cantitate mare de alimente va rămâne blocată în stomac. Ridică-te de la masă atunci când simţi că parcă ar mai fi, totuşi, loc de ceva.

  • Nu mânca prea repede şi mestecă  suficient fiecare îmbucătură pentru a uşura digestia şi a da creierului timp să înregistreze senzaţia de saţietate.

  • Atenţie cum combini alimentele! Evită să mănânci la aceeaşi masă sărmăluţe, friptură, şorici, plus desert şi băuturi alcoolice. “Alcoolul se bea întotdeauna la o oră de masă, nu se combină cu mâncarea, mai ales dacă aceasta e grasă. Explicaţia este aceea că în ficat există o singură enzimă care metabolizează atât alcoolul, cât şi mâncarea, în această ordine. Adică metabolizează alcoolul şi va depune grăsimea. Consumul de alimente grase, combinate cu alcool, reprezintă baza steatozei hepatice, este motivul principal pentru care depunem grăsime la nivelul organelor interne”, adaugă medicul Florin Ioan Bălănică. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul dulciurilor. Şi ele trebuie consumate la minimum o oră de mesele principale.
  • Nici fructele nu trebuie mâncate imediat după masă. Ele se digeră mai repede decât restul alimentelor consumate, vor rămâne blocate cu acestea în stomac şi vor fermenta, cauzând balonare. 

Nu uita de mişcare

Poate eşti plecat din localitate, în vacanţă, poate sălile de sport au program scurt de Sărbători sau poate pur şi simplu o masă copioasă te trage mai degrabă la somn şi relaxare. Însă sportul este, în perioada aceasta, absolut necesar. Nu poţi merge la sală? Nu-i nimic, sunt atâtea alte modalităţi de a face mişcare: urcaţi scările în loc să luaţi liftul, mergeţi mai mult pe jos, faceţi plimbări în parc sau, dacă sunteţi la munte, schiatul şi drumeţiile ard multe calorii, inclusiv curăţenia în casă sau exerciţiile la salteluţă, cu greutatea propriului corp, sunt benefice. „Ideea e de viaţă în mişcare. Eu, de exemplu, merg pe jos sau cu bicicleta, foarte rar cu maşina, nu urc cu liftul şi folosesc orice pauză ca să mă mişc”, mai spune dr. Bălănică. 

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net