Cacao ne protejează memoria în perioadele solicitante
Flavonoizii sunt nutrienți speciali, cu efecte benefice pentru organism, apreciați de specialiști. Acești nutrienți sunt indispensabili pentru sănătatea noastră. În principiu, toate fructele, legumele, ierburile și condimentele conțin flavonoizi.
Există însă alimente foarte bogate în flavonoizi precum: merele (flavonoizii se regăsesc în coaja fructului), afinele, broccoli, roșiile, cacao, usturoiul, perele, varza, ceapa, vinul roșu, ceaiul și ciocolata.
Nutriționiștii americani susțin efectul protector al flavonoizilor
Referindu-se la acești nutrienți speciali, prezenţi în plante şi alimente care apără organismul de substanţele nocive, nutriţioniştii americani au numai cuvinte de laudă. Mai ales în perioadele solicitante sau în regimurile alimentare care impun restricții, flavonoidele consumate din alimente vegetale, precum merele, ceaiul, ciocolata și băuturile bogate în cacao ne protejează sănătatea şi previn apariţia bolilor, susţin cercetătorii.
Opinii despre băuturile bogate în flavonoizii din cacao
Despre efectul băuturilor care conțin flavonoizi, o echipă de specialişti de la Centrul Medical Columbia a solicitat unui grup de voluntari, cu vârste cuprinse între 50 şi 69 de ani, să consume zilnic, timp de trei luni, o băutură specială cu o concentraţie mare de flavonoizi din cacao. În acelaşi timp, un alt grup de participanţi la studiu a primit o băutură săracă în flavonoizi din cacao. Cercetătorii au constatat că acel grup de voluntari, care a consumat băutura mai bogată în flavonoizi din cacao, a obţinut rezultate foarte bune la testele de memorie. Mai mult, în cazul acestor voluntari, fluxul lor sanguin a fost mai mare în zona creierului, responsabilă cu pierderea memoriei, specifică înaintării în vârstă, în comparaţie cu al doilea grup care a consumat băutura săracă în flavonoizi de cacao.
Constatare
În același timp, specialiştii susţin că doar prin consumul a şapte ciocolate negre se obţine o cantitatea mare de flavonoizi, echivalentă cu cantitatea asimilată de voluntarii care au băut preparatul special de cacao.
Recomandarea specialiștilor europeni
Cercetătorii europeni ne recomandă să consumăm o băutură concentrată din cacao. Deoarece pudra de cacao este la îndemâna noastră, acești cercetători susțin că este firesc să consumăm o băutură concentrată de cacao, mai ales în perioadele solicitante, iar efectele acesteia nu se vor lăsa așteptate.