Care sunt cele mai bune ouă
Fierte, prăjite sau în compoziţia preparatelor, ouăle nu lipsesc din dieta noastră. Află din revista „Click! pentru femei“ care sunt diferenţele între oul de găină, cel de raţă şi cel de prepeliţă!
Oul de găină, sursă de proteine
Consumate cu moderaţie, ouăle de găină au numeroase proprietăţi nutritive. Albuşul reprezintă 55% din greutatea totală a unui ou şi conţine cea mai mare parte de proteine, enzime, săruri de potasiu, fier şi magneziu. Este o sursă de acid glutamic, un aminoacid care revitalizează scoarţa cerebrală şi previne bolile nervoase. În gălbenuş se găsesc lipidele, mai exact colesterolul şi acizii graşi – prin urmare, este recomandat să nu mănânci mai mult de două gălbenuşuri pe zi.
Ce indică cifrele de pe ouă
Atunci când cumperi ouă, pe lângă durata de valabilitate, uită-te să vezi provenienţa lor! Cifra 0 de pe etichetă indică faptul că găinile sunt crescute în sistem ecologic, cifra 1 arată faptul că găinile sunt crescute în aer liber, iar cifra 2 este un indicator că găinile sunt crescute la sol, în hale. Cifra 3 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătăţite. După această cifră urmează două litere care indică ţara de provenienţă, apoi codul de identificare al producătorului.
Ouăle de prepeliţă îţi protejează vederea
În comparaţie cu ouăle de găină, cele de prepeliţă au de 5 ori mai mult fosfor, de 7 ori mai mult fier, de 6 ori mai multă vitamina B1 şi de 15 ori mai multă vitamina B2. Deşi sunt mici, ouăle de prepeliţă sunt o sursă de carotenoide şi de luteină, substanţe care previn degenerescenţa maculară şi reduc riscul apariţiei cataractei. În acelaşi timp, conţin enzime care îndepărtează depunerile de colesterol de pe vasele de sânge, scăzând astfel nivelul colesterolului rău LDL.
Ouăle de raţă, bogate în colesterol
Un ou de raţă are aproximativ 70 de grame, din care 9 grame de proteine, 10 grame de grăsimi şi 619 mg de colesterol. Din acest motiv, ouăle de raţă ar trebui consumate cât mai rar de persoanele cardiace sau care au deja un nivel crescut al colesterolului. În schimb, se păstrează mai mult timp, în comparaţie cu cele de găină, ajută la formarea celulelor roşii şi îmbunătăţesc funcţionarea sistemului digestiv.