Castanele, deliciile nebănuite ale toamnei. Iată care sunt beneficiile pentru sănătate

Ultima actualizare:

    foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Spre deosebire de alte nuci și semințe, castanele sunt relativ sărace în calorii și grăsimi. Însă, sunt o sursă bună de minerale, vitamine și fitonutrienți, ce oferă numeroase beneficii pentru sănătate.

Pe timp de toamnă, piețele sunt pline de castane și nu ar trebui să ratați  ocazia de a le cumpăra și consuma pentru că au o mulțime de proprietăți benefice pentru organism.

Datorită gustului dulce și al parfumului lor deosebit, ele pot fi consumate coapte, fierte, sub formă de cremă sau piure, alături de preparate pe bază de carne. Dacă le prepari acasă, la cuptor, crestează castanele în două și asigură-te că au fost coapte foarte bine înainte de a le consuma. De asemenea, castanele pot fi consumate și după ce au fost fierte timp de 4-5 minute. În cazul în care ai cumpărat castane proaspete, dar nu vrei să le gătești imediat, le poți păstra proaspete maximum 10 zile ținându-le la frigider. După această perioadă, încep să se întărească și să se usuce. Uite câteva dintre motivele pentru care ar trebui să incluzi castanele în alimentația ta, conform vergis.ro

Îmbunătățesc digestia

Castanele comestibile sunt una dintre cele mai bune surse de fibre dietetice dintre toate fructele oleaginoase, ceea ce înseamnă că sunt un aliat de nădejde în problemele digestive. Fibrele reglează mișcările intestinale, prevenind astfel apariția inflamațiilor și a disconfortului abdominal. De asemenea, fibrele din compoziția castanelor ajută la o mai bună absorbție a nutrienților ce se găsesc în alte alimente pe care obișnuiești să le consumi.

Conferă un plus de energie 

În timp ce migdalele și alunele sunt surse de proteine, castanele conțin mai mulți carbohidrați complecși, pe care organismul îi digeră destul de lent. Astfel, nivelul de energie se menține constant pentru o perioadă mai lungă de timp. Bogate în fibre și carbohidrați complecși, nu duc imediat la creșterea glicemiei, ceea ce înseamnă că sistemul digestiv va funcționa în parametri normali, iar creierul nu va transmite atât de repede semnale pentru o nouă porție de alimente pe care să le folosească în acest proces. 

Stimulează sistemul imunitar

Concentrația mare de vitamina C și a altor antioxidanți din compoziția castanelor ajută la întărirea sistemului imunitar. Vitamina C stimulează producția de celule albe și acționează ca un puternic antioxidant. Prin urmare, efectele nocive ale radicalilor liberi din corp sunt neutralizate înainte să cauzeze mutații ale celulelor sănătoase sau să producă stres oxidativ la nivelul organelor vitale. Aceste beneficii ale vitaminei C permit sistemului imunitar să își canalizeze toate eforturile asupra prevenirii afecțiunilor care pot îmbolnăvi organismul. 

Mențin sănătatea inimii

Castanele conțin grăsimi bune care reglează nivelul colesterolului, reduc inflamațiile din corp și scad riscul de înfundare a arterelor și vaselor de sânge, prevenind astfel problemele cardiovasculare. În plus, sunt o sursă bună de potasiu, un mineral care reglează tensiunea arterială prin faptul că diminuează efectele nocive ale sodiului atunci când acesta există într-o cantitate prea mare în organism. De asemenea, potasiul contribuie și la dilatarea vaselor de sânge,  îmbunătățind fluxul sangvin către inimă și alte organe esențiale. 

Citește și:

Spune-mi ce mănânci...Consumul de castane comestibile ne menține în formă

Castanele, tratament pentru varice. Ceea ce le recomandă este conţinutul bogat în substanţe care acţionează benefic

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net