Cât de periculoase sunt combinaţiile alimentare greşite
Câţi dintre noi nu mâncăm omletă cu brânză la micul dejun sau cereale cu lapte, iaurt cu fructe proaspete... la prânz carne şi cartofi ori un sendviş cu şuncă şi caşcaval?! Sunt cele mai proaste şi periculoase combinaţii alimentare, avertizează nutriţionistul Marilena Oprişanu. Asta deoarece nu doar că îţi cauzează neplăceri digestive, dar te şi îngraşă.
Atunci când primeşti sfaturi legate de dietă, ţi se spune să reduci porţiile, să mănânci sănătos şi să faci sport. Prea puţini iau în considerare ce se întâmplă mai departe, în stomacul tău, atunci când combini chiar şi cele mai sănătoase ingrediente.
“În trecut, oamenii aveau un ecosistem interior mult mai sănătos, adică o microfloră prietenoasă care îi ajuta să digere totul. Acum, alimentele procesate, medicamentele, stilul de viaţă haotic au afectat acel ecosistem. Combinaţiile alimentare nepotrivite ne predispun la balonări, la stări de oboseală şi la îngrăşare. Trebuie să ştim că ce se întâmplă în stomac şi în tractul digestiv e important şi poate reprezenta cheia pentru pierderea în greutate pe termen lung”, spune Marilena Oprişanu, nutriţionist şi chef dietetician. Astfel, atunci când ţii o dietă, vestea bună e că poţi mânca pe săturate doar dacă ai grijă la combinarea corectă a alimentelor.
Principiile de bază
Fiecare categorie de alimente are un timp de digestie diferit. Combinate incorect, alimentele rămân nedigerate în tractul digestiv şi creează un mediu toxic, flora intestinală este afectată, iar imunitatea scade. Există trei reguli simple, spune specialistul:
- Nu mânca fructe după masă şi nu le combina cu nici o proteină animală. Nici cu iaurt, dimineaţa, nici cu cereale şi lapte. Le poţi combina doar cu lapte vegetal.
- Nu combina două tipuri de proteine la aceeaşi masă. Proteinele se combină doar cu legume fără amidon.
- Cerealele dulci şi legumele care conţin amidon nu se combină cu lactate, miere, fructe, carne.
- Carne şi cartofi/orez/fasole. Atunci când mănânci proteine din carne, stomacul tău secretă acid clorhidric şi o enzimă numită pepsină, pentru a putea descompune alimentele într-un mediu foarte acid. Dacă îţi vei pune alături de carne nişte cartofi prăjiţi, sau orez sau alte legume cu amidon, acestea tind să se neutralizeze reciproc şi inhibă digestia. Alimentul prost digerat călătoreşte prin tractul digestiv, ajunge la intestine unde intră în putrefacţie şi face ca sângele să devină acid, creând un mediu propice pentru agenţii patogeni ce cauzează bolile. Soluţia – alături de carne consumă legume fără amidon (verdeţuri, fasole verde, morcovi, dovlecei, castraveţi etc.).
- Iaurtul cu fructe proaspete. Fermentează, provocând balonări. „Combinaţia poate fi tolerată de către cei ce au o digestie bună, însă chiar dacă nu resimt balonarea, nici vreun beneficiu nu obţin din acest mic dejun aparent sănătos. Fructele şi lactatele au timp de digestie diferit, primele vor ajunge să fermenteze, moment în care nu se mai absorb nutrienţii”, explică Marilena Oprişanu. Fructele se combină doar cu lapte vegetal.
- Cerealele cu lapte. Sunt acceptate doar dacă vorbim despre cereale integrale, fără adaos de zahăr (fulgi de ovăz, secară, mei, hrişcă, grâu etc.). Cele cu zahăr, în combinaţie cu laptele, fermentează.
- Cafea cu lapte. Lactaza, adică zahărul din lapte, diminuează efectul energizant al cafelei şi îngreunează digestia.
- Pizza cu ton/salam/pui şi mozzarela, sendviş cu şuncă şi caşcaval, paste cu parmezan şi carne tocată. Toate acestea conţin câte două tipuri de proteine care se digeră greu şi creează un mediu toxic în stomac.
- Omleta cu brânză. Deja ai două tipuri de proteină animală. Mulţi o consideră o combinaţie neutră, însă ideal este să pui în omletă legume, nu brânzeturi.