Cât de sănătoasă este pâinea pe care o consumăm?
Majoritatea semenilor noștri consumă pâine albă. Fie că sunt bolnave sau în vârstă, multe persoane apreciază consumul de pâine albă ca fiind un aliment valoros pentru hrana de fiecare zi. Mai mult, sunt persoane care consumă pâinea albă și sub formă de pesmet, motivând că în această formă, pesmetul se digeră mai ușor.
Dr. Daniel Menraht pledează pentru o viață sănătoasă și își susține punctele de vedere în cartea ”Hrană pentru viață” în care oferă informații despre o hrană sănătoasă pentru a ne simți bine, plini de viață și de energie. Iată ce susține acest nutriționist despre consumul de pâine:
Pâinea albă nu are o valoare alimentară reală
Pâine albă este lipsită de germeni și de tărâțe, adică acestui sortiment de pâine îi lipsește conținutul nutritiv al boabelor de grâu. Din cauza acestor carențe , consumul de pâine albă favorizează formarea calculilor biliari și infarctul miocardic. Din făina albă, obținută din cereale reale, care este foarte bogată în vitamine (în special din complexul vitaminei B, benefic sistemului nervos), se îndepărtează tărâțele și germenii. Uneori în compoziția pâinii albe se adaugă așa-zisele vitamine și minerale, dar acestea sunt de natură sistetică și organismul nu le poate asimila.
Pâine neagră este mai sănătoasă decât cea albă
Pâine neagră, integrală cum i se mai spune, este mult mai sănătoasă în comparație cu cea albă. Nici acest sortiment de pâine nu poate fi apreciat ca fiind hrană bună în totalitate. Prin coacere se pierd enzimele. De fapt, nutriționiștii recomandă persoanelor bolnave de reumatism și de artrită, dar și celor supraponderale să evite consumul de pâine. Pâinea neagră este mai rar întâlnită în comerț, pe când cea albă se consumă în proporție de circa 80%.
Ce pâine trebuie să consumăm?
Pentru consumul cotidian este recomandată pâinea din tărâțe (integrala neagră) care este preparată după rețeta veche cu făină necernută, deoarece aceasta conține fibre ( celuloză). Doza de glucoză prezentă în pâinea cu tărâțe este mult mai redusă decât în pâinea albă; de aceea, acest sortiment este mai sănătos și nu ne îngrașă ca pâinea albă. Deoarece pâine obișnuită este fabricată din făină cernută , dar și din aluaturi congelate, ea aduce organismului energie sub formă de glucoză, atât de dăunătoare sănătății noastre.
Populația trebuie să consume pâinea integrală, neagră, mult mai sănătoasă organismului uman.