Cât și cum mâncăm? Un medic explică traseul alimentelor în organism

Ultima actualizare:
Pentru a-și lua din hrană nutrienții necesari pentru supraviețuire, organismul supune hrana unui proces laborios
Pentru a-și lua din hrană nutrienții necesari pentru supraviețuire, organismul supune hrana unui proces laborios

Trăim vremuri în care este foarte important ca oricine să-și poată îngriji cât mai mult starea de sănătate! Nu doar cei care au studii de specialitate sau cei cu o pasiune deosebită pentru a se menține în formă maximă. Pentru a veni în sprijinul cititorilor săi, Click! pornește o campanie de informare în care medicii specialiști explică modul de funcționare al organismului uman. Îți vine să mănânci mai mult când stai acasă? Gândește-te mai bine la ce faci! Ai toate motivele să-ți faci griji!

În această perioadă, persoanele care trăiesc în autoizolare sau în carantină trebui să fie cu mare băgare de seamă. Statul în casă îi poate feri mai bine de infectarea cu coronavirus, dar le poate pune sănătatea în pericol din alte motive. Sedentarismul poate fi un dușman la fel de temut pentru organism, chiar dacă efectele sale nocive nu se văd de la o zi la alta.

Iată în continuare niște statistici realizate de platforma de educație revoluționară TED-Ed, cifre care par și așa îngrijorătoare. Darămite dacă luăm în calcul că, atunci când stai pe o perioadă mai lungă acasă, tendința de a mânca crește și mai mult.

Consumăm o tonă de mâncare pe an

Pe întreaga planetă, oamenii mănâncă în medie între 1 și 2,7 kilograme de mâncare pe zi. Asta înseamnă între 365 de kilograme și o tonă pe an, de persoană! Dacă ducem calculul mai departe, până la 80 de ani ajungem să consumăm în medie între 29 și 80 de tone de mâncare... Și fiecare firimitură din toată această mâncare are același traseu: sistemul digestiv.

Compus din zece organe care se desfășoară pe 9 metri lungime – de la cavitatea bucală până la anus – și peste 20 de glande specializate în digestie, toată acestă „mașinărie” numită sistem digestiv lucrează neîncetat pentru a transforma mâncarea „brută” în nutrienții și energia de care are atât de mare nevoie organismul uman pentru a supraviețui și funcționa: carbohidrați, grăsimi, proteine, vitamine.

Dr. Raluca Stănciulescu, Medic Primar Gastroenterologie, explică modul în care se desfășoară procesul de digestie. și oferă sfaturi extrem de utile, pentru a evita problemele cauzate de mâncatul excesiv sau haotic.

Dr. Raluca Stănciulescu: „Un proces complet de digestie poate dura 3-4 zile”


    Pentru a-și lua din hrană nutrienții necesari pentru supraviețuire, organismul supune hrana unui proces laboriosfoto: Shutterstock
Pentru a-și lua din hrană nutrienții necesari pentru supraviețuire, organismul supune hrana unui proces laboriosfoto: Shutterstock

„Procesul de digestie înseamnă transformarea tuturor alimentelor la nivelul tractului digestiv, începând de la nivelul cavității bucale, până ce ajung la substanțe organice foarte simple, care pot fi absorbite, asimilate de organism. Acest proces începe chiar la nivelul cavității bucale, unde alimentele sunt mestecate, prin procesul de masticație, apoi îmbibate cu salivă; astfel se formează ceea ce noi numim bolul alimentar. Acesta este ulterior propulsat prin faringe, prin esofag, până la nivelul stomacului. Aici, bolul alimentar întâlnește secreția produsă de stomac, sucurile gastrice, bogate în acid clorhidric și enzime. Apoi, prin contracțiile pereților stomacului, se propulsează această pastă care se numește chim gastric și este foarte acidă spre intestinul subțire. Abia de aici încep procese mai complexe de digestie, prin acțiunea sucurilor pancreatic și biliar. Începând din acest moment, substanțele nutritive se transformă în substanțe din ce în ce mai mici. Proteinele, de exemplu, se transformă în aminoacizi, glucidele în glucoză și fructoză, lipidele în acizi grași și glicerol. Abia sub forma aceasta substanțele nutritive vor fi absorbite, la nivelul intestinului subțire, apoi intră în circulație fie sangvină, fie pe cale limfatică și așa ne furnizează nouă energia de care avem nevoie. Reziduurile, adică tot ce rămâne după acest proces complex de digestie și absorbție, ajung la nivelul colonului, care este ultima parte a tractului digestiv. Acolo, împreună cu o mare cantitate de bacterii, vor forma materiile fecale, care vor fi eliminate, ulterior, prin procesul de defecație. În total, acest proces poate dura până la trei-patru zile, la pacienții constipați chiar mai mult”, explică dr. Raluca Stănciulescu. Acest proces poate fi urmărit și în clipul de mai sus!

Sfaturi utile de la dr. Raluca Stănciulescu, pentru a vă bucura de o digestie ușoară

Dr. Raluca Stănciulescu este Medic Primar Gastroenterologie, la Spitalul Sanador din Capitală
Dr. Raluca Stănciulescu este Medic Primar Gastroenterologie, la Spitalul Sanador din Capitală

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net