Câtă sare e bine să consumăm

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Dacă nu adaugi sare în mâncăruri, parcă nu au gust. Nici dacă pui prea multă nu e bine, fiindcă duce la probleme serioase de sănătate. Află din noul număr al revistei „Click! pentru femei“ ce tip de sare este sănătoasă şi ce alimente conţin sare!

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca, în cazul adulţilor, cantitatea zilnică de sare să nu depăşească 5 g, adică mai puţin de o linguriţă. În cazul copiilor, cantitatea trebuie să fie şi mai mică. Pe lângă sarea pe care o adăugăm în mâncare, se găseşte sare şi în alimentele cumpărate sau în alte ingrediente. În medie, consumăm în jur de 10 g de sare pe zi, ceea ce predispune la apariţia bolilor cardiovasculare şi a rezistenţei la insulină.

Bună, dar cu măsură

Sarea conţine 40% sodiu şi 60% clor, doi compuşi care contribuie la buna funcţionare a organismului. Sodiul ajută la contracţia musculaturii, stimulează comunicarea între nervi, reglează tensiunea arterială. Clorul, împreună cu sodiul, menţine echilibrul hidroelectrolitic al organismului.

Sarea ascunsă din alimente

În fruntea listei alimentelor cu multă sare se află produsele de tip „bază pentru mâncare“. Cantitatea de sare din compoziţia acestora poate ajunge la 60% din gramajul total. Mezelurile şi brânzeturile sunt şi ele în top, fiecare având între 3 şi 6 grame de sare la 100 de grame de produs. Mai exact, două felii de caşcaval asigură necesarul zilnic de sare. Nu doar brânzeturile sărate sunt bogate în sodiu, ci şi lactatele, mai ales cele degresate. În cazul produselor din comerţ, cu cât un produs are mai puţine grăsimi, cu atât e mai bogat în sare. De exemplu, 100 de grame de brânză degresată poate să conţină 360 mg de sodiu. Produsele de patiserie şi cele de brutărie sunt şi ele bogate în sare. O chiflă poate să aibă între 500 şi 700 mg de sodiu, o felie de pâine integrală 130 mg, una albă 150 mg, în timp ce într-o gogoaşă se găsesc în jur de 300 de grame de sodiu. 

Ce tip de sare e mai sănătoasă

Sarea de masă este cea mai procesată şi, din acest motiv, ea ar trebui să fie consumată cel mai rar. Recomandată este sarea grunjoasă, nerafinată, sau cea de Himalaya, care oferă şi o mulţime de minerale benefice. 

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net