Ce alimente să nu cumpărăm în perioada de izolare. Sfatul nutriționiștilor
Având în vedere că în această perioadă de pandemie alergatul în parc sau chiar și o simplă plimbare de seară care să mai reducă din calorii nu se mai află pe lista activităților zilnice, este extrem de important ca alimentația să fie una adecvată în autoizolare.
Astfel, este extrem de important ca, atunci când facem cumpărăturile, să știm ce alimente ar fi mai bine de evitat. Statul în casă și lipsa mișcării ne fac să fim mai vulnerabili decât de obicei, astfel că alimentația noastră trebuie să fie una sănătoasă. Majoritatea persoanelor sunt acum tentate să comande fast-food sau să își achiziționeze produse ușor de preparat, însă nutriționiștii avertizează că ar trebui să fim și mai atenți în această perioadă la ce mâncăm, pentru a nu ne afecta starea de sănătate.
Ce alimente trebuie evitate în această perioadă de izolare la domiciliu
Nutriționistul Gianluca Mech a explicat exact ce tip de alimente să evităm să cumpărăm pentru ca izolarea să nu ne afecteze atât silueta, cât și starea de sănătate.
„Alimentele de evitat în timpul carantinei sunt cele procesate, adică exact ce majoritatea oamenilor tind să cumpere considerând că nu sunt ușor perisabile. Acestea conțin ingrediente sintetice, precum agenți de intensificare a aromelor, coloranți, emulsifianți, îndulcitori artificiali și alți aditivi folosiți pentru a imita calitățile alimentelor proaspete.
Pot conține acizi grași trans, adică grăsimi industriale capabile să reziste la temperaturi ridicate. De asemenea, fac alimentele să reziste mai mult și să nu râncezească. Acizii grași trans nu sunt sănătoși, deoarece pot crește nivelul LDL (colesterolul „rău”), dar nu și HDL (colesterolul „bun”), crescând riscul de a dezvolta boli cardiovasculare”, a explicat Gianluca Mech.
„Alimentele procesate sunt sărace în vitamine, fibre și alți micronutrienți esențiali. Printre acestea găsim: băuturile dulci și carbogazoase, gustările dulci ambalate, înghețata industrială, ciocolata, dulciurile industriale, pâinea, margarina, biscuiții industriali, prăjiturile și amestecurile pentru prăjituri, cereale „nenaturale” pentru micul dejun, băuturile energizante, băuturile de fructe cu adaos de zahăr sau îndulcitori artificiali, carnea procesată (cum ar fi cârnații), supele instant și multe altele”, a mai spus acesta.Gianluca Mech este ambasadorul alimentației sănătoase și consultant personal de sănătate a mai multor personalități italiene și internaționale. În 2007, în colaborare cu Universitatea din Padova, Gianluca a înființat Centrul de Cercetare “Gianluca Mech”, cu scopul de a oferi tuturor aceleași îndrumări nutriționale cunoscute printre celebritățile italiene și internaționale.