Ce beneficii are postul negru
Postul are beneficii nu numai pentru suflet, ci şi pentru trup. Renunţarea, pentru o perioadă, la carne şi produse de origine animală detoxifiază organismul şi acordă digestiei o binemeritată pauză. Însă nu doar postul clasic este important, ci şi cel negru, în care nu mănânci absolut nimic toată ziua.
Stai liniştit, nu păţeşti nimic dacă nu mănânci o zi întreagă. Ba chiar îţi va prinde bine. Medicii şi cercetătorii susţin că adevăratele probleme de sănătate sunt date de excesul de alimente, nicidecum de înfometare. Organismul are suficiente resurse pentru a gestiona un aport scăzut de calorii. Să digere o masă copioasă, însă, implică un efort considerabil.
„Postul negru presupune abţinerea completă de la hrană, pe perioadă de 1-5 zile sau chiar mai mult, având voie doar să bei apă. De preferat ar fi să ţii doar o zi de post negru pe săptămână. Riscurile apar de la 7 zile de post în sus, pentru că în lipsa nutrienţilor organismul nu mai beneficiază de suficiente enzime, hormoni şi anticorpi, apare deficitul de vitamine şi de minerale”, spune specialistul în nutriţie Şerban Damian. Potrivit acestuia, privarea de hrană pentru 24 de ore, sau reducerea aportului de calorii (cu 40%) au numeroase beneficii pentru organism:
- Reduc riscul de a dezvolta cancer. Asta nu înseamnă că postul negru e un remediu pentru cancer, însă există studii care arată că cei care postesc au o rată mai redusă de apariţie a bolii.
- Cresc sensibilitatea la insulină, prin urmare, riscul de diabet zaharat e mai redus.
- Prelungesc viaţa şi întârzie îmbătrânirea pielii. După post, vei avea o piele mai „curată”, mai luminoasă.
- Ajută la detoxifierea ţesutului adipos şi a organismului în general.
- Reduc riscul de dezvoltare a bolilor Alzheimer şi Parkinson, aflăm de pe site-ul doctor.info.ro.
- Ameliorează starea de sănătate cardiovasculară şi cerebrovasculară.
- Scad riscul de osteoartrită, nu provoacă demineralizare şi nu afectează negativ performanţele osoase.
- Prelungesc viaţa. Studiile realizate pe populaţii care îşi restricţionează voluntar alimentaţia au arătat că rata de supravieţuire depăşeşte frecvent 80 de ani.
Cui nu îi e indicat
- Copiilor
- Bătrânilor
- Femeilor însărcinate şi celor care alăptează
- Celor care suferă de afecţiuni digestive (gastrită, ulcer) sau de diabet zaharat.