Ce boli pot cauza somnul insuficient
Persoanele care nu dorm suficient, adică şapte-opt ore pe noapte, sunt mai predispuse la anumite afecţiuni. Să te asiguri că ai un somn odihnitor este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poţi face pentru sănătatea ta. Citeşte în revista „Click! pentru femei“ la ce boli te expui prin nesomn.
Ora la care sună ceasul este un factor după care să te ghidezi, să vezi dacă ai dormit suficient. Dacă te trezeşti cu câteva minute înainte ca acesta să sune, atunci organismul este odihnit. Dacă nu auzi alarma înseamnă că ai dormit puţin. Când acest lucru se întâmplă frecvent, ia-l ca pe un semnal de alarmă pentru organismul tău, căci te poţi îmbolnăvi mai uşor, spre deosebire de persoanele care îşi respectă orele de somn.
Obezitate
Mai multe studii au arătat că persoanele care dorm mai puţin de şase ore pe noapte sunt mai predispuse la obezitate, faţă de cei care au un somn de opt ore. Organismul persoanelor care nu se odihnesc suficient secretă mai mult cortizol, cunoscut drept hormonul stresului. Drept urmare, au o poftă de mâncare mai mare, încât ajung să le fie foame mai des, deci să consume mai multe calorii şi să se îngraşe. De asemenea, poate creşte şi nivelul grelinei, un hormon care stimulează apetitul.
Infecţii
Nopţile albe te pot face sensibil în faţa infecţiilor, din cauză că slăbesc imunitatea. Potrivit unui studiu recent, dacă dormi frecvent mai puţin de şase ore pe noapte, eşti de patru ori mai predispus la răceli şi gripă, cât şi la alte infecţii în organism.
Diabet
Persoanele care au frecvent probleme cu somnul sunt de şase ori mai predispuse diabetului de tipul II, arată un studiu britanic recent, la care au luat parte aproximativ 20.000 de persoane. Cercetătorii au constatat că odihna insuficientă poate duce la eliberarea de insulină, respectiv la creşterea nivelului acesteia în sânge, favorizând apariţia diabetului.
Boli de inimă
Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Asociaţiei Americane de Cardiologie, bărbaţii care nu se odihnesc suficient au un risc cu 80% mai mare să sufere de hipertensiune faţă de cei care se pot bucura de un somn liniştit noaptea. Studiul a fost efectuat la Şcoala de Medicină Harvard, pe 784 de voluntari, cu vârsta de peste 65 de ani. Acestora le-a fost monitorizat somnul pe o perioadă de trei ani şi jumătate.