Ce boli tratezi cu coaja fructelor
Dacă ai obiceiul să cureţi fructele de coajă înainte să le mănânci, este timpul să te gândeşti de două ori înainte de a o face.
Află din revista „Click! pentru femei“ cum să foloseşti coaja fructelor ca pe un adevărat medicament natural pentru diverse afecţiuni!
Coaja perelor scade glicemia
Aromatele pere oferă din belşug vitamine şi minerale. Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Iowa, SUA, pentru a beneficia din plin de elemente nutritive, nu le curăţa de coajă. Cea mai mare cantitate de antioxidanţi şi peste jumătate din conţinutul de vitamina C, potasiu şi magneziu se găsesc în coaja perelor. Este bogată şi în fibre care reglează tranzitul intestinal şi scad glicemia – lucru benefic în cazul diabeticilor şi persoanelor cu suferinţe gastrointestinale.
Coaja de mere protejează sistemul nervos
Un măr de mărime medie are o treime din vitamine şi minerale stocate în coajă. Învelişul mărului conţine şi 5% din doza zilnică recomandată de vitamina K, precum şi o cantitate importantă de quercitină, care este un protector al plămânilor şi al sistemului nervos. Merele nedescojite, date pe răzătoare, inhibă dezvoltarea celulelor canceroase şi înmulţirea acestora. Acest beneficiu se datorează compuşilor din coajă numiţi triterpenoide. Ai nevoie de două linguri de coji de mere tocate, peste care pui o cană cu apă fierbinte. Laşi să se infuzeze un sfert de oră. Bei lichidul cu 1-2 ore înainte de culcare.
Coaja gutuilor, remediu în anemie
Coaja gutuilor conţine complexul de vitamine B, vitaminele A, C şi E, minerale precum fosfor, calciu, fier, sodiu, potasiu. Gutuile, mâncate cu tot cu coajă, sunt utile în caz de anemie, lipsa poftei de mâncare şi pentru combaterea senzaţiei de greaţă. Poţi consuma fructele sub formă de salată, alături de mere, morcov şi miere, fiind stimulent al digestiei.