Ce este ficatul gras

Ultima actualizare:

    Steatoza hepatică sau ficatul gras este o afecţiune cauzată de depunerile de lipide la nivelul acestui organ
Steatoza hepatică sau ficatul gras este o afecţiune cauzată de depunerile de lipide la nivelul acestui organ

Steatoza hepatică este o afecţiune cauzată de depunerile de lipide la nivelul acestui organ. Ficatul gras, cum i se mai spune, este strâns legat de rezistenţa organismului la insulină şi poate duce la ciroză.

Deși nu există un consens privind modalitatea de a trata steatoza hepatică (ficatul gras), experții recomandă schimbarea stilului de viață și adoptarea unuia mai sănătos – asemănător celui recomandat pentru risc cardiovascular sau în cazul sindromului de rezistență la insulină.

Cine este mai expus la risc

Steatoza hepatică sau ficatul gras reprezintă acumularea de trigliceride și alte lipide în celulele ficatului, numite hepatocite. Steatoza poate fi difuză, focală sau multifocală. Steatoza hepatică difuză este cel mai adesea consecința alcoolismului, dar poate fi întâlnită și la bolnavii de diabet, la cei cu malnutriție sau obezitate, la persoanele care urmează anumite tratamente medicamentoase sau la cele care suferă de pe urma complicațiilor chirurgicale. Steatoza hepatică nonalcoolică se declanșează la persoanele care beau puțin alcool sau care nu beau deloc. Tinde să se producă la supraponderali, la diabetici sau la cei cu nivel crescut de colesterol și de trigliceride.

Ficatul gras nu are simptome specifice

Steatoza hepatică nu este, de obicei, asociată cu niciun simptom și e depistată în urma analizelor de sânge de rutină și a unei ecografii. Dacă forma benignă a afecțiunii evoluează în steatohepatită nonalcoolică sau în ciroză, semnele sunt: pierderea apetitului, scăderea în greutate, disconfort în partea superioară a abdomenului, icter, urină închisă la culoare, umflarea picioarelor, apariția echimozelor (vânătăilor) în urma unor traumatisme minore, pierderi de memorie.

Steatohepatita nonalcoolică, o formă mai gravă

Steatoza hepatică nonalcoolică se poate prezenta ca o simplă acumulare de grăsimi la nivelul ficatului, afecțiune benignă cunoscută și sub numele de steatoză simplă. Grăsimile se acumulează în hepatocite, fără a le afecta. O formă mai serioasă a bolii se numește steatohepatită nonalcoolică. Aceasta este mai gravă, fiindcă inflamația și dezvoltarea țesuturilor la interiorul ficatului pot duce la ciroză sau la cicatrici hepatice.

Mai mulți factori pot crește riscul steatozei hepatice nonalcoolice:

  • diabetul zaharat
  • excesul ponderal și obezitatea
  • hiperlipidemia (cantitatea mare de grăsimi în sânge)

Se pare că persoanele cu sindrom metabolic (tensiunea arterială crescută, nivel mare de colesterol în sânge, rezistență la insulină) prezintă risc mai mare de steatoză hepatică nonalcoolică.

Citește și:

Alimente care îți curăță ficatul​

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net