Ce trebuie să mănânce în funcţie de vârstă o femeie ca să arate bine. Iată dieta corectă de la 20 la 60 de ani!
Odată cu înaintarea în vârstă, nevoile tale alimentare se modifică. Ceea ce mănânci de-a lungul vieţii reprezintă garanţia că la bătrâneţe nu vei avea probleme de sănătate. Revista „Click! pentru femei“ îţi spune la ce să fii atentă.
- La 20 de ani: consumă cereale integrale
Specialiştii recomandă femeilor care au 20 de ani să nu excludă din regimul alimentar cerealele integrale, pentru că acestea cresc aportul de fibre şi ajută la menţinerea greutăţii. În plus, sunt o sursă bună de vitamine şi minerale: complexul B, magneziu, fier, acizi graşi esenţiali Omega-6 şi Omega-3. Consumul regulat de cereale integrale previne constipaţia şi ajută la eliminarea toxinelor din organism.
- La 30 de ani: nu depăşi 2.000 de calorii pe zi
Pe măsură ce înaintezi în vârstă, corpul tău are nevoie de mai puţine calorii pentru a-şi îndeplini funcţiile. Pentru că metabolismul este tot mai lent, toate caloriile consumate în plus duc la creşterea mai rapidă în greutate. Potrivit specialiştilor, o femeie de 30 de ani ar trebui să consume aproximativ 2.000 de calorii pe zi, în timp ce una de până în 40 de ani nu ar trebui să depăşească 1.800 de calorii, dacă are un stil de viaţă sedentar. Cele active trebuie să consume cu 200 de calorii în plus.
- La 40 de ani: alimente care scad tensiunea arterială
Vitaminele şi mineralele sunt esenţiale pentru buna funcţionare a organismului. Pentru a evita osteoporoza, bea în fiecare zi lapte cu puţine grăsimi pentru calciul său, vitamina D, vitamina B12 şi potasiu. Potasiul ajută la menţinerea tensiunii arteriale în limite normale, compensând riscul tot mai mare de hipertensiune arterială la această vârstă. Consumul de cereale cu fier oferă necesarul zilnic de fier şi vitamina B pentru a preveni anemia.
- La 50 de ani: cât mai mult calciu
La menopauză, din cauza nivelului scăzut al estrogenului, organismul nu mai produce vitamina D, care ajută la absorţia calciului. Prin urmare, e necesar să consumi alimente bogate în acest mineral şi vitamina D, cum sunt: laptele, iaurtul, brânzeturile slabe, peştele gras. Întrucât sistemul imunitar e afectat de scăderea estrogenului şi pielea se dezhidratează, consumă citrice, pentru că sunt bogate în vitamina C. Astfel, organismul nu se mai îmbolnăveşte şi secretă o cantitate crescută de colagen, ajutându-te să ai o piele netedă şi luminoasă.
- La 60 de ani: spune «nu» alimentelor procesate
Evită produsele care au grăsime în exces, sodiu şi conservanţi şi include în dietă fructe, legume, lactate şi cereale. Consumul regulat de legume şi sucuri proaspete te apără de bolile de inimă şi cancer. În plus, fructele şi legumele sunt bogate în antioxidanţi şi vitamine care ţin la distanţă osteoporoza.