Ce trebuie să știți despre Pomelo, cel mai mare fruct din familia citricelor
Despre Pomelo, nutriționiștii din multe țări susțin că este un fruct cu numeroase proprietăți nutritive miraculoase și un tonic de excepție pentru organismul uman. Aceste proprietăți nutritive extraordinare s-ar datora mai ales conținutului ridicat de substanțelor active : potasiu, fibre și Vitamina C.
Pomelo este un fruct exotic din familia citricelor, despre care românii nu știu mare lucru. De aceea, dacă în super-marcheturi rafturile cu citrice și struguri sunt luate cu asalt de consumatori, fructele Pomelo sunt studiate de la distanță. Lipsa informațiilor ar fi principala cauză, iar vânzătorii din magazine nu au nici ei prea multe cunoștințe despre Pomelor, un fruct ”ca orice marfă”.
Pomelo a fost cultivat în jurul anului 100, înainte de Hristos, în China
Foarte apreciat de-a lungul timpului în China, Pomelo este considerat și azi de chinezi ca un simbol al norocului care-i apără de boli și de pagubă. Acest fruct ”misterios” se mai numește și shaddock, după numele căpitanului englez de marină Shaddock, care a adus pentru prima dată seminţele de pomelo , în secolul al XVII-lea, în Indiile de vest.
Informații utile
Pomelo are diferite dimensiuni între 10 și 50 de centimetri, însă majoritatea fructelor (lemon pomelo – o specie care este importată la noi) au dimensiuni între 12-25 cm şi 1,5-2 kilograme, culoarea cojii este galben- verzuie iar miezul galben este acoperit de un înveliş pufos.
Fructul poate fi mâncat ca atare, dar poate fi adăugat în salate, în preparatele cu pește și chiar în deserturi. În China este folosită și coaja fructului din care se prepară gemuri și se adaugă în prăjituri, așa cum europemii asezonează prăjiturile cu coaja rasă de lămâie.
Când îl cumpărăm trebuie să studiem cu atenție coaja , iar aceasta să fie tare. Fructul se vinde învelit într-o folie și într-o plasă, de obicei de culoare roșie.
Miezul fructului Pomelo este asemănător la culoare cu cel al grepfrutului obișnuit, care se găsește în magazine, dar Pomelo are gustul dulceag- ușor amărui, cu o consistență cărnoasă și este foarte sățios.
Ce efecte terapeutice are miezul fructului Pomelo
Nutriționiștii chinezi și europeni, care au studiat îndeaproape efectele terapeutice ale acestui fruct recomandă consumul de Pomelo din următoarele considerente: