Ceaiul de sunătoare, cel mai liniştitor
Gustul pe care îl au anumite alimente poate avea efecte terapeutice nebănuite. Specialistul Click! în medicină tradiţională indiană, dr. Ovidiu Chiş, ne spune astăzi ce fructe şi legume cu gust astringent să introducem în dietă.
Medicina tradiţională indiană ayurveda ne învaţă cum să folosim gusturile pentru a obţine efecte terapeutice. Atunci când folosim remedii sau alimente cu gust astringent (efect de strângere a ţesuturilor şi de scădere a secreţiilor glandelor sau mucoaselor) aducem în corp calităţile de greu, rece şi uscat şi împreună cu acestea o serie de efecte terapeutice. Gustul astringent este hemostatic, antiinflamator liniştitor, calmant, constrictor, antidiabetic, antiperspirant, depurativ, răcoritor, sicativ, nutritiv, antitoxic.Este binecunoscut faptul că gusturile şi mirosurile pot declanşa emoţii. Ayurveda cunoaşte şi clasifică de mii de ani emoţiile în funcţie de gusturi. Alimentele şi remediile cu gust predominant astringent pot induce emoţii ca interiorizare elevată, introspecţie, calm profund, mulţumire, claritate şi detaşare.
Atenţie însă la alimentele nesănătoase sau vechi, cu gust predominant astringent, deoarece ele pot induce efecte nefavorabile şi pot declanşa stări emoţionale neplăcute cum ar fi: izolare, introversiune, insecuritate, anxietate, teamă, frică, fobii.Iată câteva exemple de alimente cu gust astringent: gutui, spanac, leguminoase, urzici, ştevie, banane verzi, rodii, nuci, fructe de porumbar, fructe insuficient coapte. În ceea ce priveşte plantele medicinale, puteţi opta pentru afin, coacăz, coada calului, creţuşcă, frag, frasin, ghimpe, mesteacăn, sunătoare, traista ciobanului, turiţă mare, zmeur, nuc, stejar, urzică.