Ceaşca de sănătate: Băuturi tonice din mere

Ultima actualizare:

Dintre fructele autohtone, mărul este un uriaş depozit de nutrienţi! De atuurile sale pot beneficia persoanele de orice vârstă şi toate categoriile profesionale care muncesc contracronometru.

Mărul este considerat un tonic excelent în caz de oboseală fizică şi intelectuală, având o mare valoare calorică-128 calorii/100 g mere. Nutriţioniştii îl recomandă într-o varietate de afecţiuni: colibaciloză, reumatism, litiază urică, insomnii, stări febrile, edeme cardio-renale, tensiune arterială şi ateroscleroză, pentru a enumera doar afecţiunile frecvente.   

Cocteiul de mere este o băutură pe care o bem atât pentru aromă, cât şi pentru efectul revigorant. „Savurând un cocteil de mere, beneficiem de cei mai buni nutrienţi conţinuţi de fruct : taninuri, zaharuri, vitamine (A, B3, C, PP), pectină (un remediu sigur împotriva colesterolului), acizi organici şi minerale, precum potasiul, fosforul şi calciul”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Sucul de mere previne infarctul

Atunci când ne confruntăm cu o perioadă dificilă, când suntem  obosiţi sau când afecţiunile cronice se manifestă intens, sucul de mere este un remediu la care trebuie să apelăm.

Substanţele active importante conţinute de măr : vitaminele (A, B, C, B3), mineralele (potasiul, fosforul, calciul), zaharurile, taninurile, pectină, substanţe care acţionează favorabil în cel puţin 60 de afecţiuni. „Totodată, mărul conţine din belşug acid ursolic. Această  substanţă are acţiune antireumatică şi diuretică, ajută la regenerarea pielii  (prin stimularea fibrelor de colagen), controlează nivelul insulinei, hormon care influenţează greutatea, dar poate fi şi un remediu care să prevină atrofierea muşchilor, afecţiune întâlnită frecvent odată cu înaintarea în vârstă, a precizat Christopher Adams, coordonatorul unui studiu de la Universitatea americană din Iowa (SUA).                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Când nivelul colesterolului din sânge este crescut sau când valorile tensiunii arteriale depăşeşc limita normală, atunci o cură cu suc de mere nu trebuie amânată.

De asemenea, cardiacii trebuie să consume timp de 12 zile un litru (chiar un litru şi jumătate) cu suc de mere, băutură cu efecte hipotensive şi depurative, fiind benefică şi în tratamentul infecţiilor intestinale şi ale căilor urinare. Specialiştii recomandă cura cu suc de mere şi bolnavilor de rinichi, de reumatism şi de ficat.

Pentru obezi,  sucul din mere ionatane sau galbene

Persoanelor supraponderale şi obeze, nutriţioniştii le recomandă să includă în regimul lor alimentar „zile de mere”, când trebuie să consume câte un litru de suc de mere pe zi.

Despre acest fruct miraculos s-au scris sute şi sute de studii şi cercetările continuă.               

Reţetele săptămânii

Cocteiul de mere

Cum se prepară, cum se administrează

Ingrediente : 10 mere mai dulci, 4 linguri de miere, o linguriţă rasă cu scorţişoară, 10 cuişoare măcinate, 2 pliculeţe cu vanilie şi sucul unei lămâi.

Preparare: Merele curăţate şi tăiate cubuleţe se mixează. În sucul obţinut se adaugă celelalte ingrediente, mestecându-se cu o lingură de lemn. Cocteiul se toarnă într-un bol şi se serveşte înaintea mesei. Opţional se adaugă o linguriţă de rom.

Cura cu suc pentru „Zilele de mere”

Pentru „Zilele de mere”, supraponderalilor şi obezilor li se  recomandă să consume doar sucuri de mere pe parcursul unei zile. Pentru prepararea sucurilor, se folosesc merele ionatane sau galbene. Aceste soiuri de mere stimulează funcţiile ficatului şi rinichilor şi combat acumularea grăsimilor.

În timpul curei, se consumă câte un litru de suc de mere pe zi. 

Cura se poate repeta la un interval de şase zile.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
bulgaria saracie jpg
image
image
image
image
image
image
chicken 7249273 1280 jpg
controlor tren jpg
profesor
Incendiu de vegetatie langa localitatea Magurele din Ilfov  Foto Inquam Photos George Calin (4) jpg
Kate Middleton  Profimedia jpg
inghititi ape Italia 2 jpeg
575302124023416139984130915188503265381205646 ploi canicula foot pexels com realitatea net jpg
otet de mere jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net