Ceașca de sănătate : Beneficiile consumului moderat de vin pentru sănătate
Urmărind îndeaproape efectele consumului moderat de vin asupra sănătății, cercetătorii europeni au ajuns la următoarele concluzii : Consumul moderat de vin are efecte terapeutice asupra inimii și circulației sanguine. Totodată, doza moderată de vin ameliorează depresiile ușoare și anemiile.
Vinul este bogat în vitaminele A, B1, B2 și în săruri minerale. Consumul moderat de vin roșu scade nivelul colesterolului”rău” și crește nivelul colesterolului ”bun”. Acest efect benefic în organism se datorează unui important antioxidant- resveratrolul. De asemenea, această substanță acționează prompt și împiedică formarea cheagurilor sanguine, prevenind în acest fel infarctul. În același timp, cercetările au scos la iveală că resveratrolul are și efecte anticancerigene : distruge celulele bolnave și împiedică formarea altor vase de sânge care să hrănească tumoarea respectivă. Totodată, resveratrolul încetinește și procesul de îmbătrânire a organismului.
Câte calorii conține un pahar de vin
Un pahar de vin alb conține 93 de kilocalorii, iar unul de vin roșu este mai sărac în calorii, are doar 85 de kilocalorii.
Opinia specialiștilor despre consumul de vin
Consumul zilnic de vin nu trebuie să depășească 300 mililitri, indiferent cantitatea de alcool conținută. Când este consumat în cantitate mare, vinul roșu produce dureri de cap, reduce puterea de concentrare, încetinește activitatea cerebrală și , de asemenea, poate să blocheze reflexele.
Ce efecte are mustul în organism
Cunoscut și sub numele de ”sângele vegetal”, mustul are un efect diuretic și ajută la eliminarea bilei. Terapeuții recomandă cura cu must în diferite afecțiuni: artrite, constipație, hemoroizi, surmenaj fizic și intelectual, bronșite, calculoze, tuberculoză, tumori canceroase cu localizare pulmonară, intoxicații cronice și afecțiuni ale pielii.
Recomandările specialiștilor
Convalescenților, specialiștii le recomandă un consum de 500 de mililitri de must proaspăt pe zi. De asemenea, cercetările recente au arătat că, în cazul vârstnicilor care au consumat două- trei cești de must proaspăt pe zi , s-a constatat o îmbunătățire a problemelor legate de memorie.