Ceașca de sănătate: Ce efecte terapeutice are feniculul, iarba tinereții fără bătrânețe
Originar din zona Mediteranei, Feniculul, o plantă foarte apreciată pentru excepționalele sale proprietăți nutriționale încă din Antichitate, este cultivat pe toate continentele. Numit și Iarba tinereții fără bătrânețe, toate părțile acestei plante au efecte terapeutice importante: tulpina, frunzele, rădăcina, fructele, dar fiecare are propria sa valoare nutritivă.
Aroma frunzelor este asemănătoare cu a mărarului. Fructele plantei sunt denumite impropriu semințe și gustul lor este dulceag și ușor mentolat.
Valoarea terapeutică a plantei
Feniculul are o aromă inconfundabilă, fiind și o sursă extraordinară de substanțe active: vitamine (A și C), antioxidanți , potasiu, fibre și acid folic. Despre aroma fructelor de fenicul, un condiment renumit, s-a dus vestea pe tot mapamondul. De asemenea, fructele sunt apreciate pentru valoarea lor fitoterapeutică, fiind bogate în ulei volatil, lipide, flavonoide, substanțe minerale, zaharuri, mucilagii și derivați cumarinici. Terapeuții susțin că planta este comestibilă: frunzele sale aromatizează salatele și sunt folosite ca ingredient pentru sosuri. De asemenea, tulpina și bulbul, în afară de salate, pot fi consumate și alături de brânză.
Feniculul, condiment și medicament
Odinioară, grecii foloseau feniculul ca medicament, dar și ca produs alimentar. În schimb, romanii apreciau planta pentru aroma ei de condiment. Mai mult, romanii au realizat și un extract de fenicul valoros în tratamentul bolilot oculare, în special al cataractelor. În China Antică, unde era foarte popular, feniculul era folosit ca antidot împotriva mușcăturilor de șarpe, iar egiptenii și romanii îi cunoșteau calitățile antitoxice. Împreună cu mărarul, feniculul era folosit pentru prepararea așa-numitei "ape împotriva colicilor", fiind utilizat și în curele de slăbire, datorită senzației de sațietate pe care o conferă organismului.
Ce spun cercetătorii din zilele noastre
Cercetările recente ale specialiştilor de la Universitatea din Tucson –Arizona dovedesc că planta este de mare ajutor în rezolvarea problemelor digestive. Doctorul Weil Andrew, profesor clinician de medicină şi director al programului de medicină integrativă la această universitate, recomandă preparatele din seminţe de fenicul (infuzia, maceratul sau siropul), pentru efectele lor terapeutice deosebite : antiseptice, diuretice, expectorante, sedative, carminative şi antispastice, care îmbunătăţesc starea noastră de sănătate. Cei care se miră de faptul că feniculul este o plantă lăudată încă din antichitate, folosită de greci ca un panaceu, trebuie să ştie că medicina populară atribuie plantei calităţi miraculoase susținând că fenicul este ”iarba tinereţii fără bătrâneţe”.
Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, apreciază în studiul:” Sănătatea de fiecare zi” că, datorită substanţelor active conţinute : vitamine (A,B, C), săruri de potasiu, fosfor, fier, sulf, sodiu, uleiuri volatile, lipide, zaharuri şi substanţe amare, feniculul este un leac pentru cel puţin 85 de afecţiuni: balonări şi colici abdominale, dureri reumatice, edeme ale membrelor inferioare, constipaţie, tuse convulsivă, litiază renală şi sindromul intestinului iritabil.
Infuzia facilitează pierderea în greutate
Nutriționiștii europeni apreciază că infuzia şi siropul, preparate din seminţe de fenicul, sunt remedii excelente pentru tusea convulsivă, pentru laringită şi faringită, dar și pentru anxietate şi insomnii.
Mai mult, infuzia preparată din rădăcina plantei ( o linguriţă cu plantă uscată la o cană cu apă clocotită) s-a dovedit foarte eficientă în combaterea obezităţii şi pleureziei. Datorită efectului diuretic, infuzia de fenicul previne retenţia de apă în organism, faciliteză pierderea în greutate şi eliminarea toxinelor din corp.
Feniculul are efecte hormonale de întinerire
Utilizarea feniculului are efecte hormonale de întinerire, fiind de mare ajutor femeilor după instalarea menopauzei, deoarece menţine oasele sănătoase şi puternice, pielea elastică şi o podoabă capilară frumoasă.
Ține în frâu efectele excesului de alcool
Consumat vreme îndelungată ( câte trei săptămâni pe lună), ceaiul de fenicul previne efectele consumului excesiv de alcool în organism. Nu în ultimul rând, feniculul este un protector al ficatului, fiind recomandat şi în tratarea icterului.
Rețetele săptămânii
Cum se prepară, cum se administrează
Infuzia: Peste două linguriţe de seminţe pisate, turnaţi o cană cu apă fierbinte. Strecurați ceaiul, după 15 minute de infuzare. Beţi câte două căni pe zi.
Siropul: Se prepară dintr-o infuzie concentrată (cinci linguriţe de seminţe pisate la un litru de apă. După ce fierbe 15 minute, infuzia se strecoară , după care se mai fierbe cu 600 g de zahăr şi cu sucul unei lămâi. Când s-a îngroşat, siropul se lasă să se mai răcească şi se toarnă cald în sticle sterilizate cu alcool alb. Zilnic, se consumă două-trei lingurițe dizolvate în ceai.