Ceaşca de sănătate: Ce trebuie să știm despre virtuțile ceaiului
În ţara noastră, consumul ceaiului este perceput, în general, ca o băutură administrată din când în când, în scop terapeutic. În funcţie de o problemă medicală, survenită în mod neaşteptat, sau ca un adjuvant la medicaţia alopată, terapeuții recomandă pacientului să consume un anumit ceai.
Toate tipurile de ceai au un rol important pentru sănătatea noastră. Ca băuturi cu efecte energizante, tonice, detoxifiante și calmante asupra organismului, ceaiurile, administrate pentru o afecţiune anume, aduc şi beneficii nebănuite în lupta cu bolile grave. Pentru unii, ceaiurile sunt băuturi preferate şi înlocuiesc în totalitate apa. Aceste obiceiuri sănătoase se învaţă în familie, de la părinţi, şi sunt respectate toată viaţa. Pentru alţii însă, ceaiurile sunt administrate în scop terapeutic, în momente de urgenţă.
Arta de a prepara ceaiul a făcut progrese
În ceainăriile din ţara noastră, arta de a prepara şi de a consuma ceaiul a făcut progrese în ultimii ani. Prin tradiţie, în ţările asiatice, consumul ceaiului se face după un ritual anume şi este un motiv preferat de socializare, aşa cum la noi este consumul cafelei.
Virtuţile ceaiului pentru oamenii sănătoşi
În mod obişnuit, ceaiul se consumă sub formă de infuzie. Cu puţine excepţii, aceasta se prepară dintr- un pliculeţ de ceai sau o linguriţă rasă de plantă mărunţită şi o cană cu apă clocotită. Despre virtuţile ceaiului, folosit în alimentaţia cotidiană, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă în lucrarea ” Sănătatea de fiecare zi” diferite modalităţi de folosire a ceaiului, pentru ca o persoană să dobândească o imunitate puternică, în lupta cu epidemiile şi cu bolile cronice:
Ceaiurile pentru bolnavii hepatici
Plantele care se pot lua sub formă de pulbere se usucă şi se macină prin râşniţa de cafea. Apoi, doza indicată de terapeut, o linguriţă sau un vârf de cuţit, se ţine sub limbă zece minute, cu o jumătate de oră înaintea micului dejun. În acest timp, bolnavul stă culcat pe parte dreaptă. Este vorba de ceaiurile hepatice (armurariu, sunătoarea, podbalul, anghinarea), care favorizează drenajul biliar şi înlătură secreţia biliară care stagnează în bilă. Totodată, aceste ceaiuri sunt consumate şi pentru că au puterea să regenereze celula hepatică. De aceea, bolnavii hepatici trebuie să consume înaintea fiecărei mese câte o cană din ceaiul recomandat de terapeut.
Ceaiuri pentru constipație
Pentru cei care au probleme cu constipaţia, ceaiul de cruşin, alături de uleiul de măsline se administrează înaintea micului dejun, iar această terapie reglează tranzitul intestinal și ajută la eliminarea toxinelor din organism.
Ceaiurile care se consumă dimineața
Ceaiurile cu efect vermifug, cele care reglează tensiunea arterială sau cele indicate contra indigestiilor se consumă, de asemenea, tot dimineaţa, pe stomacul gol, dar nu impun o perioadă de odihnă, așa cum se recomandă în cazul ceaiurilor hepatice.
Ceaiurile indicate la masa de prânz
Ceaiurile indicate pentru creşterea poftei de mâncare, dar şi cele antispastice, recomandate în tratamentul gastritelor şi ulcerelor se administrează înainte de masa de prânz. În acest caz, genţiana, afinul, gălbenelele, coarnele, măceşul, coacăzul negru se consumă sub formă de infuzie, de pulbere sau de tinctură, iar tratamentul durează cel puţin 18 zile.
Ceaiuri care se consumă înainte de masă
Cu o oră înainte de masă sau la trei ore după masă se administrează ceaiurile folosite pentru afecţiunile coronariene, antidepresivele, tulburări vasculare periferice şi cele cu efect antitumoral. Dintre plantele recomandate în astfel de afecțiuni se numără: salcia, unguraşul, roiniţa, rozmarinul, pătlagina, cătina, lemnul dulce, năpraznicul şi ginsengul.
Ce fel de ceaiuri bem după mesele principale
După mesele principale se recomandă şi ceaiurile pentru colită, enterită sau obezitate: coada-şoricelului, tătăneasa, gălbenelele, coada- calului, creţuşca, ceaiul verde şi menta.
Ceaiurile sedative indicate înainte de culcare
Seara, cu o jumătate de oră înainte de culcare, se beau ceaiurile sedative şi calmantele cardiace, dar şi cele pentru asmul bronşic: talpa gâştii, păducelul, teiul, schinduful şi levănţica.
Ceaiurile negru și verde se consumă până-n ora 16
Ceaiul negru şi ceaiul verde conţin multă teină. Aceste tonice se consumă, mai ales, în prima parte a zilei. După ora 16, aceste ceaiuri excitante, pot provoca insomnii.
Ceaiurile vitaminizante, bune pentru anemici
Ceaiurile tonice şi vitaminizante, preparate din fructele de pădure, de exemplu, se pot combina cu lapte sau cu sucuri de fructe. Acestea sunt foarte eficiente pentru anemici şi pentru persoanele marcate de stres.
Știți că părțile plantelor tratează probleme diferite?
Consumatorii de ceai trebuie să știe că părțile unei plante tratează probleme de sănătate diferite: rădăcinile scad febra, frunzele ajută la buna funcţionare a organelor, florile tratează toate problemele de respiraţie, fructele sunt bune pentru toate afecţiunile ale şi urinare. În schimb, scoarţa este bună pentru afecţiunile musculare.
Cum se prepară corect un ceai
Pentru a-şi face efectul, orice ceai trebuie preparat respectând doza recomandată de specialist.
Chiar dacă pare un lucru simplu, modul de preparare a ceaiului trebuie respectat cu stricteţe. Această băutură trebuie să rămână un aliat în lupta cu afecţiunile de care suferim, să ne mențină starea de sănătate şi să nu devină un duşman aprig pentru consumatori.
Infuzia se obţine din frunze sau flori și aceste ingrediente nu se fierb niciodată. La o cană de apă se adaugă planta uscată (după recomandarea terapeutului sau după indicaţia din prospect). După ce apa începe să clocotească, se închide focul aragazului, iar după trei-patru minute, apa fierbinte se toarnă peste plantă. Amestecul se lasă la infuzat 10-15 minute, timp în care se mai răceşte ceaiul; apoi se filtrează şi se bea cald, cu înghiţituri mici. După preferinţă, se îndulceşte cu zahăr, cu miere sau se bea neîndulcit. După o lună de tratament, se mai face o pauză de 15 zile, absolut necesară, după care consumul se poate repeta.
Decoctul se prepară din rădăcini sau scoarţă, care se pun la fiert în apă rece (după sfatul fitoterapeutului). Amestecul se fierbe timp de 15 minute, după ce apa începe să clocotească. Apoi, ceaiul se strecoară și se bea călduț, cu înghțituri mici.
Un sfat util din partea terapeuților
Ceaiul nu trebuie să se pregătească în cantităţi mari, pentru o zi întreagă, pentru că se degradează : îşi schimbă culoarea şi gustul. Acelaşi tip de ceai nu se consumă mult timp. După o lună, se face o pauză de 10-15 zile, după care terapia poate fi repetată.