Ceașca de sănătate : Ceaiul și siropul de coacăze reprezintă un izvor de beneficii pentru sănătate
În comparaţie cu alte fructe, coacăzele negre au cel mai mare conţinut de antioxidanţi. De aceea, numeroși terapeuți recomandă consumul preparatelor din coacăz negru : infuzie, suc și sirop, persoanelor care vor să-şi îmbunătăţească starea de sănătate.
Coacăzele sunt sărace în grăsimi şi calorii. De aceea, aceste fructe miraculoase pentru sănătate, sunt recomandate de nutriţionişti în tratamentul a zeci de boli, dar nu lipsesc nici din curele de slăbire.
Coacăzele tratează numeroase probleme digestive
Conţinutul semnificativ de fibre , prezent în compoziţia acestor valoroase fructe de pădure, este eficient în tratamentul constipaţiei şi al multor probleme digestive. De asemenea, coacăzele, bogate în fitonutrienţi şi antioxidanţi sunt comparate de nutiţionişti cu un “izvor”de beneficii pentru sănătate.
Avantajele acestor fructe de pădure sunt remarcabile !
În comparaţie cu alte alimente, coacăzele negre au cel mai mare conţinut de antioxidanţi. Avantajele acestor aromate fructe de pădure asupra sănătăţii sunt remarcabile ! De aceea, mulţi specialişti le-au inclus în dietele lor şi le recomandă acelor persoane care vor să-şi îmbunătăţească starea de sănătate. Coacăzele negre se numără printre fructele cele mai bogate în vitamina C, iar unii autori au stabilit diferite valori ale acestei vitamine ce variază între 60- 192 mg la 100 g fructe. Deoarece în compoziţia acestui soi de coacăze există anumite substanţe numite antocianine, spre deosebire de alte fructe, coacăzele păstrează vitamina C în forma activă biologic în toate preparatele nutriţionale: infuzie, suc, sirop, vin sau lichior. Pe lângă vitamina C, coacăzele negre conţin şi alte vitamine: A, B2, B3, PP, alături de minerale esenţiale precum : magneziu, potasiu, calciu, fosfor, brom, fier şi zinc.
. „Datorită nutrienţilor conţinuţi, coacăzele negre încetinesc procesul de îmbătrânire, îmbunătăţesc vederea, protejează sistemul nervos de radiaţii şi de radicalii liberi, combătând oboseala”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie în studiul: ”Coacăzele încetinesc procesul de îmbătrânire”. Mai mult, administrate în cure de trei săptămâni, aceste fructe foarte aromate, cresc puterea de memorare. Totodată, coacăzele negre au un nivel scăzut de calorii, de grăsimi saturate, de colesterol şi de zahăr. De aceea, preparatele din coacăze negre stimulează secreţia sucului gastric, reduc procesele de putrefacţie şi măresc diureza. Totodată, datorită conținutului bogat de vitamina C, coacăzele negre sunt recomandate de nutriţionişti în tratarea bolilor de stomac, afecţiunilor hepatobiliare, oboselii generale, scorbutului şi surmenajului.
Coacăzul roşu tratează afecţiuni ale stomacului şi ficatului
Din Evul Mediu, medicii acelor timpuri recomandau acest soi de coacăz în tratamentul diferitelor afecţiuni digestive acute. În zilele noastre, coacăzele roşii sunt, fără îndoială, unele dintre fructele de pădure foarte apreciate pentru virtuţile lor terapeutice, pentru gustul acrişor şi aroma lor inconfundabilă. Cantitatea semnificativă de acid citric din compoziţia acestor fructe recomandă coacăzul roşu ca pe un aliment- medicament, eficient în afecţiuni ale stomacului şi ficatului.
Coacăzul roşu, benefic în afecțiunile însoțite de febră
Fructele acrişoare ale coacăzului roşu se caracterizează prin proprietăţi tonice , aperitive, digestive, diuretice şi depurative. Pentru efectul lor tonic, coacăzul roşu este recomandat de terapeuţi în tratamentul afecţiunilor însoţite de febră şi în problemele digestive acute (ale stomacului şi intestinelor).
Cine trebuie să consume fructe de coacăz roşu
Nutriţioniştii susţin că aceste fructe se recomandă persoanelor care şi-au pierdut vitalitatea. De aceea, aceste persoane sunt mereu agitate şi nemulţumite, iar pentru a evita momentele de revoltă, terapeuţii le recomandă să consume coacăze sub diferite forme: proaspete, infuzii şi siropuri.
Reţetele săptămânii
Coacăzul negru : Cum se prepară, cum se administrează
Infuzia : Ingrediente: o linguriţă de frunze şi o cană de apă clocotită. Preparare: Ceaiul se lasă la infuzat zece minute, apoi se strecoară şi se consumă. Ceaiul are efect depurativ şi tonic, combate oboseala şi tratează afecţiunile stomacului şi intestinelor. Se consumă câte trei ceaiuri pe zi.
Siropul de coacăz negru are efect energizant
Cum se prepară, cum se administrează
Ingrediente: 500 g fructe uscate și un litru de apă.
Preparare :Se fierb 500 g fructe uscate într-un litru de apă, până când lichidul scade la jumătate. Atunci, se adaugă o cantitate egală de zahăr şi se fierbe din nou, până când licoarea scade din nou la jumătate. Atunci siropul este gata şi se toarnă cald în sticle. După ce se mai răceşte, se sigilează sticlele. Preparatul are efect energizant, sedativ, hipotensiv şi diuretic. Se consumă câte o lingură de sirop, după mesele principale. Nutriționiștii din numeroase țări apreciază că aromatele fructe de coacăz negru sunt un remediu remarcabil pentru cele mai frecvente boli ale acestui secol. În anemii și în stări de oboseală cronică se administrează câte o lingură de sirop după mesele principale. Preparatul are efect energizant, sedativ, hipotensiv şi diuretic.