Ceașca de sănătate: «Doctorul» Pătlagină tratează cu succes nu numai plămânii și căile respiratorii

Ultima actualizare:

În curând, iarna bate la ușă! Printre plantele pe care le alegem să ne însoțească și să ne ocrotească în aceat interval alegem Pătlagina. Acest ”Doctor” Pătlagină și-a păstrat renumele de plantă tămăduitoare și, chiar și în luna septembrie, când este vreme bună, în drumețiile voastre, cei care păstrați legătura cu prietenii voștri, dați-le informații despre puterea terapeutică a pătlaginei: planta crește în grădini, la șes și în zonele montane, până aproape de zonele alpine.

Ce efecte are terapia cu pătlagină

De secole, în lumea monahală, s-a răspândit vestea despre ce minuni face pătlagina. Ca leac  dovedit  planta tratează cu suuces o varietate de afecțiuni: nu numai plămânii și căile respiratorii (tusea convulsivă, bronșita), ulcerul, dar purifică și sângele, afecțiunile vezicii biliare, infecțiile pielii, furunculele, rănile severe. Nu în ultimul rând, remediile de pătlagină normalizează valorile colesterolului și trigliceridelor.     

În familie, de multe generații se folosește pătlagina

În vremuri îndepărtate, dacii foloseau pătlagina ca leac sigur pentru  tămăduirea bolilor de plămâni și a rănilor grave, care le creau probleme și se vindecau foarte greu. În multe familii,  românii păstrează pentru urmași, rețete ieftine și salvatoare.

Există mai multe specii de pătlagină

Pătlagina  este o  plantă care se adaptează ușor la diferite condiții de sol, de umiditate, lumină și temperatură, această plantă rezistă în zone cu climat diferit-la șes, la munte și chiar în zonele alpine. De aceea, fitoterapeuții susțin că există mai multe specii de pătlagină și fiecare are propriile principii active. ”De la pătlagină se folosesc în special frunzele, datorită conținutului bogat al acestora: mucilagii, zaharuri, ulei volatil, subsatnțe proteice, carotenoizi, minerale (calciu, potasiu, magneziu, fosfor, fier, molibden, cupru),  substanțe antibiotice, dar și vitamine valoroase pentru vigoarea organismului: A, C, K”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competențe în fitoterapie și nutriție, în studiul:  ”Pătlagina alungă bolile din viața noastră, trebuie s-o ocrotim și noi”.    

Rețeta săptămânii: Cum se prepară, cum se administrează

În cămările noastre trebuie să avem provizii de sirop de pătlagină

Siropul de pătlagină, o rețetă inedită

Siropul de pătlagină se găsește în farmacii, dar îl  putem prepara și în casă.  Cititorilor  noștri, care urmăresc rubrica ”Ceașca de sănătate”,   le oferim o rețetă inedită, preparată de călugării de la Mănăstirea Turnu.  

Ingrediente: 500 g frunze proaspete, 500 g miere polifloră

Frunzele proaspete de pătlagină, spălate în mai multe ape, se pun într-o pungă care  se pătrează în congelator timp de 24 de ore. După aceea, punga respectivă se presează cu râșnița. Peste sucul obținut se adaugă aceeași cantitate de miere și ingredientele se amestecă foarte bine până se omogenizează. Siropul obținut se fierbe, la foc mic, timp de 15 minute, apoi se toarnă fierbințe în sticluțe, care se închid ermetic.  Este important ca răcirea siropului să se facă treptat. De aceea, peste sticluțe se pune un prosop gros. După ce s-au răcit, sticluțele se păstrează într-un loc răcoros: la frigider sau în pivniță. Zilnic se administrează câte 3 lingurițe de sirop, timp de o săptămână. Rezultatele nu întârzie să apară. Acest sirop este un remediu de excepție pentru afecțiunile respiratorii și pentru tusea severă și efectul tratamentului este de durată.

Decoctul de pătlagină se prepară cu planta uscată

Acest preparat are efecte pe plan intern și extern, la rănile dificile

Ingrediente: 500 apă plată sau apă de izvor  și un pumn de Frunze de pătlagină

Frunzele se fierb la foc mic, timp de 30 de  minute. Când apa din vas se evaporă în timpul fierberii, se completează, dar se mai lasă să clocotească de câteva ori, apoi se îndepărtează de pe foc. Decoctul se strecoară imediat. Totodată, băutura salvatoare se consumă  în aceeași zi, dar  cu înghițituri mici. 

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net