Ceașca de sănătate: Leurda, o plantă care cicatrizează leziunile digestive
În țara noastră, leurda crește de sute de ani și este folosită din vremea dacilor. Această plantă care s-a aclimatizat doar în Europa, este folosită în alimentație, dar și ca plantă de leac
Bogată în principii active, mai numeroase decât renumitul usturoi ( cu care se înrudește prin miros și gust), aceastei plante erbacee i se atribuie multe virtuți terapeutice: curăță sângele și tractul digestiv, reglează activitatea rinichiului, stimulează detoxifierea, cicatrizează leziunile digestive, are efect antiviral și antibacterian.
Sucul proaspăt de leurdă reface flora intestinală
Din frunzele proaspete de leurdă se poate obține un suc nu prea plăcut la gust, dar benefic în tratarea problemelor digestive. Cercetătorii auropeni au constatat că sucul de leurdă reface flora intestinală și ține în frâu evoluția tumorilor la nivelul colonului. Mai mult, cine consumă acest suc, elimină paraziții intestinali, iar locul unde au trăit aceștia rămâne sterilizat o perioadă îndelungată de timp. Substanțele active din această plantă modestă ca aspect contribuie la tratarea stomacului și ficatului și, în același timp, este un tonic excepțional pentru întregul organism. În același timp, fitoterapeuții apreciază faptul că substanțele active din leurdă cicatrizează leziunile digestive.
Maceratul de leurdă este un ...vin medicinal
Maceratul de leurdă este folosit în tratarea virozelor de primăvară, a faringitelor și laringitelor și la prepararea acestuia se folosește vinul medicinal natural obținut din struguri. Cura cu vin medicinal de leurdă durează timp de două săptămâni, iar când se administrează, sticla în care este depozitat leacul se agită înainte de fiecare folosire. Acest macerat a fost testat cu succes în numeroase mănăstiri situate în zonele submontane ale Europei. Trebuie reținut un aspect esențial: frunzele de leurdă se taie primăvara, înainte ca planta să înflorească.
Rețeta săptămânii
Maceratul de leurdă
Cum se prepară, cum se administrează
Pentru preparare avem nevoie de 200 g frunze proaspete de leurdă, pe care le tocăm mărunt, apoi le punem într-un vas de sticlă, iar deasupra lor turnăm un litru de vin de țară. Timp de 10 zile, maceratul se agită de mai multe ori pe zi. După această etapă, leacul se strecoară în sticle de culoare închisă și se depozitează la rece, în locuri bine aerisite. O cură cu acest vin de leurdă trebuie continuată 14 zile; zilnic se administrează câte o lingură, înaintea meselor principale.