Ceașca de sănătate: Obligeana stimulează secrețiile gastro-intestinale și învinge cancerul de colon
Planta care iubește umezeala provine din India şi a fost adusă în Europa în anul 1554. Terapeuții precizează că, la această plantă perenă, cu miros specific, cea mai importantă parte sunt rizomii, folosiți în diferite terapii medicinale sub formă de: infuzie, decoct, tinctură, pulbere și lichior medicinal. De asemenenea, rizomii sunt folosiți pentru aromă în industria cosmeticilor și în industria alimentară. Despre infuzia de obligeană specialiștii spun că sub această formă este un preparat antiseptic, antispastic, analgezic și carminativ.
Obligeana este bogată în substanțe active importante: ulei volatil, calamină, glucozidă amară, amidon în cantitate mare, dextrină și Vitamina C.
Maceratul de obligeană oprește evoluția tumorală
În țara noastră, obligeana este răspândită în flora spontană în locurile mlăștinoase și stufișurile cu multă umezeală, crescând, mai ales, pe malurile râurilor, bălților și lacurilor. În tratamentul naturist se folosesc rizomii a căror lungime pot ajunge și la 80 cm. Recoltarea acestora se face devreme, primăvara ( prin martie, aprilie), sau toamna târziu (octombrie, noiembrie). Specialiștii ne recomandă ca, după recoltare, rizomii să fie foarte bine spălați cu apă rece, să fie curățați de coajă, apoi să fie tăiați bucățele de 6-7 cm care se ususce în încăperi calde și bine aerisite. După uscare, aceste ”medicamente” valoroase se păstrează în saci de hârtie sau de pânză. S-a constatat că obligeana este miraculoasă în vindecarea tumorilor benigne și oprirea din evoluție a celor maligne. Rezultate deosebite se obțin în cazul cancerelor care s-au localizat la nivelul colonului și cu extindere spre organele adiacente (ficat, splină, uter, pancreas și sân). Pentru bolnavul cu cancer de colon, o cură cu obligeană macerată la rece este de mare folos pentru această afecțiune răspândită, din nefericire.
Cum se prepară maceratul din obligeană
Bolnavul să pună seara o lingură rasă de rădăcină mărunțită de plantă în 250 ml apă plată rece. Amestecul este lăsat așa, până dimineața, când îl strecoară și îl păstrează toată ziua într-un vas de sticlă. Deoarece lichidul obținut este foarte amar, va fi dozat în felul următor: câte o lingură de macerat de obligeană înaintea celor trei mese principale, cu 15 minute. Tratamentul trebuie urmat timp de 30 de zile, dar se respectă câte o pauză de 5 zile la un interval de 10 zile. Acest macerat de obligeană tratează cu succes și afecțiunile hepatice și rezolvă și ulceroasele de la nivelul duodenului, dacă acestea există, până la cicatrizarea acestora.
Infuzia pentru curățarea stomacului și intestinelor
Infuzia de obligeană este cea mai simplă de tratament: într-o cană de apă plată clocotită ( 250 ml) se pune o linguriță de plantă mărunțită. Cana se acoperă și ceaiul se lasă la infuzat 5-7 minute. Acest lichid are efecte depurative și antitoxice și contribuie la curățarea stomacului și a intestinelor de mucozitățile abundente și toxine. Durata tratamentului este de o săptămână
Infuzia va fi foarte eficientă când se consumă 3 căni pe zi, un interval de o săptămână. Efectul vomitiv va curăța foarte repede stomacul și intestinele.
Pulberea de obligeană întărește sistemul nervos
Odinioară, tătarii nomazi foloseau pulberea de obligeană la dezinfectarea fântânilor cu apă de băut. În zilele noastre, această substanță este folosită în diferite tratamente naturiste, deoarece această pulbere preparată din rizomii de obligeană amară sunt mai eficienți decât alte forme de plante medicinale administrate, deși sunt greu de recoltat din zonele mlăștinoase.
Tinctura de obligeană, eficientă pentru cei care renunță la fumat
Tratamentul cu tinctură de obligeană vine și în ajutorul convalescenților, dar și în stările de anemie și de distonie neurovegetativă, fiind un ajutor prețios în etapele de detoxifiere în cazul persoanelor care renunță la fumat.
În unitățile Plafar se găsește tinctură de obligeană. Tincura se poate prepara și în casă din 1o rizomi de obligează uscați foarte bine și tocați. Peste rizomii tocați adăugați 100 ml alcool alimentar de 60% și se lasă la macerat timp de 10 zile. În acest interval, zilnic, se agită conținutul sticlei, apoi se strecoară printr-un tifon și se păstrează în sticluțe mici, de culoare închisă. Cum se administrează: de 3 ori pe zi, câte o linguriță de tinctură diluată în 50 ml de apă plată sau apă de izvor.