Ceașca de sănătate: Obligeana vindecă repede nu numai o digestie dificilă
Prin efectul fortifiant asupra tubului digestiv, obligeana vindecă o digestie dificilă a unui stomac leneș. Acest inconvenient se vindecă în câteva săptămâni, consumând 100 ml macerat la rece cu 20-30 de minute înainte de fiecare masă.
Același macerat la rece trebuie consumat astfel pentru a avea efect: câte un pahar dimineața, pe stomacul gol, și seara, înainte de cină
Substanțe active semnnificative: uleiul volatil, calamină, glucozidă amară, Vitamina C, amidon în cantitate mare. Despre binefacerile medicinale ale rizomului de obligeană s-a vorbit multă vreme chiar din perioada Antichității, și a fost folosit cu succes nu numai în India, dar și în Arabia, Grecia și Roma antică. Documentele vremii subliniază un aspect semnificativ: femeile romane adăugau în apa de băut decoct de obligeană, pentru că protejează împotriva bolilor infecțioase, datorită proprietăților ei antiseptice. Din această cauză, rizomul de obligeană este întrebuințat și la fabricarea pastei de dinți. Această plantă este recomandantă de specialiști în colici abdominale, tulburări neuro-vegetative cu anxietate, lipsa poftei de mâncare, balonări abdominale, dar și în diverse afecțiuni epidemice.
Din rizomii de obligeană se prepară: infuzia de rizom care stimulează secrețiile gastro-intestinale, Acest preparat are un rol important și în fortificarea nervilor, în eliminarea bilei, în tulburări de atenție și memoriei. . Astfel, se revigorează tot organismul:
Rețeta săpămânii: Infuzia de obligeană
Cum se prepară, cum se consumă
Cantități: Infuzia – se prepară dintr-o linguriță cu pulbere de obligeană, adăugată în 250 ml apă clocotită; se menține timp de 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoară și se bea pe stomacul gol. Se administrează 2 căni cu infuzie pe zi, cu 30 de minute înainte de mese.