Ceașca de sănătate: Păpădia, planta care face minuni pentru sănătatea noastră

Ultima actualizare:

    Terapia cu păpădie este benefică în numeroase boli grave Sursa foto:farmacia verde.ro
Terapia cu păpădie este benefică în numeroase boli grave Sursa foto:farmacia verde.ro

Păpădia, o plantă care crește pretutindeni în țara noastră, este una dintre cele mai cunoscute și eficiente plante medicinale. O întâlnim la tot pasul: în grădini, în fâneţe, pe dealuri, la marginea pădurilor.Modesta păpădie (Taraxacum officinalis), o plantă foarte răspândită şi incredibil de viguroasă, este un leac pentru toate vârstele .

Fitoterapeuții din țara noastră precizează că păpădia tratează cu succes zeci de boli.  Printre afecțiunile grave, tratate cu această plantă, se numără: celulita, acneea, ateroscleroca, artrita, cataracta, guta,  hipertensiunea,  diabetul,  eczemele,  lipsa poftei de mâncare, reumatismul, varicele, constipația,  afecțiunile renale  și hepatice.  În cartea ”Sănătatea noastră”, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competențe în fitoterapie și nutriție,  recomandă terapia cu păpădie în peste 90 de afecţiuni: de la diabet, enterocolite, ciroze hepatice, imunitate scăzută, diferite forme de cancer, obezitate, ulcer gastric şi până la retenţia urinară.

Primăvara, frunzele  şi tijele păpădiei sunt recomandate de terapeuți în curele de detoxifiere. În mediul rural, păpădia, cunoscută de săteni și  sub numele de floarea mălaiului, papaluga sau buha este un tratament la îndemână, mai ales pentru anemici şi convalescenţi.

Cura cu păpădie are efecte revigorante

O cură cu păpădie îi revigorează pe anemici și convalescenți, cu substanţele active existente în  frunze şi în tije: Vitamine ( A, B1, B2, B5, B6, B12, C, E, D, G şi P), minerale: potasiu, sodiu, calciu, fosfor, fier, magneziu, cupru, cobalt, zinc și acizi : acidul galic, acidul linoleic şi linolenic. Rădăcinile plantei sunt foarte bogate în flavonoizi şi, datorită unui principiu amar, acestea sunt întrebuinţate ca tonic şi diuretic. Din flori şi capitule se mai prepară un vin medicinal.

  Păpădia este un puternic detoxifiant şi antiinflamator

Vitaminele şi mineraleler pe care păpădia le conţine acţionează ca un  ca tonic şi ca un diuretic asupra organismului. Terapia cu păpădie are un puternic efect detoxifiant deoarece curăță sângele, ficatul şi colonul de toxinele acumulate în organism.

Păpădia reduce riscul infarcturilor și atacurilor cerebrale

Deoarece are un conţinut ridicat de potasiu şi magneziu, minerale eficiente în detoxifierea sângelui, în scăderea tensiunii şi a colesterolului, terapia cu păpădie reduce riscul bolilor de inimă, a infarcturilor şi atacurilor cerebrale.

Păpădia tratează diferite boli de ficat şi bilă 

Păpădia a devenit cunoscută și foarte apreciată  pentru efectele sale benefice asupra sănătăţii bilei și ficatului. Substanţele active din compoziția păpădiei stimulează activitatea stomacului, a ficatului şi a bilei. De asemenea, efectul său  diuretic contribuie la eliminarea  toxinelor din organism. Studiile terapeuților europeni au scos la iveală faptul că păpădia tratează și vindecă afecţiuni grave precum hepatita, icterul şi dischinezia biliară.

Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia de păpădieInfuzia de păpădie este foarte eficientă pentru persoanele care suferă de pietre la rinichi, de cistită, artroză, nefrită, hepatită, anemie și hipertensiune arterială. Zilnic se consumă două căni de infuzie  preparată dintr-o cană cu apă și  2 linguriţe de păpădie- frunze şi rădăcini.

Sucul de păpădie este excelent pentru atroze

Sucul extras din floarea de păpădie are efecte benefice în tratamentul artrozelor. Specialiștii recomandă un consum de două-trei  cești de suc pe zi, până la vindecare. Deoarece în mediul urban se procură mai greu cantitatea de păpădie din care să se extragă sucul, se folosește, ca alternativă, infuzia de păpădie.  

Cafea din păpădieDin rădăcinile de păpădie, prăjite și zdrobite, se obţine un amestec din care putem prepara cafeaua din păpădie. Licoarea obținută, deși este amară, oferă beneficii întregului organism și poate înlocui cu succes cafeluța zilnică.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
TOP 10 destinații din Europa în 2016 jpeg
klaus iohannis pe tron jpg
Kate Middleton Foto Profimedia (13) jpg
patriarhul daniel bor biserica ortodoxa romana
image
actualitate.net
image
actualitate.net