Ceașca de sănătate: Planta Trei frați pătați este benefică pentru detoxificarea și revigorarea organinismului
Trei frați pătați este numele obțișnuit al panseluței sălbatice. Trei frați pătaţi se numără printre plantele detoxifiante cele mai puternice. De aceea și utilizările sale terapeutice sunt foarte diverse. Planta de Trei frați pătați înflorește pe parcursul întregii perioade de vegetație. Crește în flora spontană, pe marginea drumurilor, pe pante însorite, pe pajiști și pe terenuri înțelenite. În medicina noastră populară, planta Trei frați pătați este cunoscută ca iarba care vindecă toate bolile de piele.
Ce trebuie să știm despre Trei frați pătați
Planta Trei frați pătrați poate fi întâlnită în zona temperată din Europa, Africa de Nord și Asia Occidentală. Denumirea sa latină este Viola tricolor, dar se mai numește și panseluța sălbatică. Este mare iubitoare de lumină și de umiditate, iar unde găsește aceste condiții se înmulțește foarte repede. La câmpie, florile au culoarea galben deschis, ca lămâia, cu pete albe în interior, iar la munte, culoarea specifică a florilor este albastru spre violet, cu mijlocul galben.
Fiind o plantă anuală, Trei frați pătați se regenerează din sămânță de la un an la altul și înflorește de la sfârșitul lunii aprilie până în septembrie. De aceea, specialiștii atrag atenția ca planta să nu fie culeasă în exces, pentru că această modalitate ar contribui la dispariția ei, nemaiavând semințe de înmulțire pentru anul următor.
Ce spune legenda despre această plantă
Legenda spune că au fost odată trei feciori de împărat, frumoşi şi viteji, care s-au hotărât să lupte cu toţii împotriva unui balaur înfricoșător care îi înspăimânta, de ani de zile, pe supuşii tatălui lor. Înainte ca voinicii să-l răpună, acesta le-a spus că este bine pentru ei să-l lase în viață. În caz contrar, o mare nenorocire se va abate asupra lor. Voinicii nu s-au speriat de amenințarea balaurului și l-au omorât. La scurt timp de la moartea acestuia, fața și pielea corpului lor li s-a umplut de bube și din frumusețea de odinioară n-a mai rămas nimic. Speriați de urâțenia lor, voinicii s-au rugat lui Dumnezeu să-i scape de acest necaz. Se pune că Dumnezeu le-a ascultat rugăciunea și i-a transformat într-o floare cu un miros plăcut, care poate să vindece toate bolile de piele, iar floarea se numește Trei frați pătați.
Planta conține numeroase substanțe active importanta: ulei volatil, saponine, vitamine ( A și C), tannin, flavone. Potrivit unor cercetări de dată mai recent, aceste substanțe se găsesc mai ales în codițele frunzelor. Preparatul de Trei frați pătați este diuretic, depurativ, fluidizant, tonic, emolient, descongestionant și antialergic.
Cum se conservă planta
Planta se usucă în strat subțire, în locuri aerisite și umbroase. Deoarece conține multă apă, planta trebuie întoarsă zilnic. Prin uscare, dintr-un kilogram de plantă verde rezultă 120-150 grame de produs uscat. Planta uscată poate fi folosită cel mult doi ani.
Mod de administrare
Această plantă se folosește sub formă de infuzie simplă, infuzie combinată și tinctură.
- Infuzia simplă se prepară din 2 linguriţe de plantă uscată la o cană de apă clocotită; planta se lasă la infuzat 2-3 minute, se strecoară şi zilnic se beau 2-3 căni de infuzie.
- Infuzia combinată se prepară astfel: două linguri de frunze și flori uscate, nemăcinate (doar mărunțite puțin) și o cană de 250 ml de apă se pun la înmuiat de seara până dimineața. A doua zi, licoarea obținută se filtrează ( care este un macerat), iar planta rămasă se opărește cu încă o cană de apă. Se lasă să se răcească o jumătate de oră, la temperatura camerei, apoi această infuzie se filtrează. În final, se combină maceratul cu infuzia răcită.
Cine trebuie să consume infuzie combinată
Infuzia combinată se recomandă persoanelor alergice, planta având puterea de a preveni ori de a diminua reacțiile alergice. Se recomandă două - trei căni de infuzie combinată pe zi, pe stomacul gol, în cure de una - două luni, mai ales la început de primăvară. Persoanelor suferinde de astm li se recomandă să bea câte o cană de infuzie combinată, de trei ori pe zi, îndulcită însă cu miere de salcâm. Această infuzie este benefică și în caz de gută și reumatism, câte un litru pe zi, pe nemâncate. Cura trebuie să dureze cel puțin 30 de zile și se face primăvara și toamna, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competențe în fitoterapie și nutriție.
Măsuri de prevedere şi contraindicaţii
Cine urmează un tratament cu această plantă trebuie să evite supradozarea. Adulții nu trebuie să consume zilnic mai mult de 18 grame, iar copiii, cu vârste între 4-12 ani, nu trebuie să depășească mai mult de 4 grame. În caz contrar, pot apărea fenomene neplăcute precum: vărsături, diaree, stări de greaţă şi inapetenţă, rareori iritaţii la nivelul pielii.