Ceașca de sănătate: Top 7 plante medicinale care tratează corzile vocale
Laringita este o afecțiune sâcâitoare, prezentă în viața noastră când nu ne așteptăm. Cauzele cele mai frecvente care declanșează această afecțiune sunt: răceala, gripa, suprasolicitarea vocii, refluxul gastro-faringian, factorii climatici (frigul și umezeala), dar și impuritățile atmosferice
Bolnavul răgușește, înghite alimentele cu dificultate, are gâtul uscat, iar tusea seacă îl sufocă.
La adulți, laringita se poate vindeca în câteva zile...
Terapeuții spun că laringita este o afecțiune de intensitate medie. În general, evoluția laringitei este de scurtă durată, iar boala se poate vindeca în câteva zile. La adulți, când boala depășește acest interval, tratamentele naturiste cu ceaiuri, macerate și cataplasme cu plante medicinale fac minuni ! De asemenea, repausul vocal este esențial pentru vindecarea bolii. Specialiştii europeni spun că laringita prelungită se datorează infecţiilor virale sau fumatului, iar în astfel de situații medicul poate să recomande tratamente cu antibiotice. Laringita este o boală care afectează vocea : bolnavul fie că răguşeşte, că vocea lui devine mai subţire sau îşi pierde puterea de a vorbi.
La femei, răgușeala persistă mai multă vreme
Deseori, în cazul femeilor, răgușeala persistă multă vreme, susțin specialiștii. Băuturile ce conțin cofeină și cele carbogazoase agravează boala și deshidratează organismul. Mai mult, dacă boala persistă și nu este tratată la timp, aceasta evoluează spre laringo-traheo-bronșită, sinuzită sau meningită.
La copii, laringita trebuie tratată cu atenție
Specialiștii susțin că, în cazul copiilor, datorită particularităților anatomice ale laringelui, boala se poate complica. De aceea, cei mici trebuie tratați la timp, tocmai pentru a evita complicațiile.
Opinia specialiștilor
„Pentru o recuperare eficientă, trebuie respectate câteva recomandări esenţiale: repausul vocal, renunţarea la fumat, evitarea fumatului pasiv, o foarte bună hidratare, prevenirea şi tratamentul refluxului gastro- esofagian prin reducerea consumului de alcool şi cafea şi, nu în ultimul rând, o alimentaţie sănătoasă. De asemenea, sunt eficiente inhalaţiile cu aburi calzi şi cu substanţe balsamice. În schimb, în ceaiurile pentru laringită nu se adaugă zeamă de lămâie, deoarece acidul este contraindicat în această afecţiune, deoarece agravează boala. Dacă nu sunt contraindicaţii, ceaiurile indicate se îndulcesc cu miere după gust. În tratamentul laringitei cronice, ceaiurile recomandate de specialiști grăbesc vindecarea,” precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, în studiul ”Sănătatea căilor vocale”.
Specialiştii europeni spun că laringita prelungită poate fi efectul unor infecţii virale sau ale fumatului, iar medicul poate să recomande tratamente cu antibiotice. Laringita este o boală care afectează vocea : bolnavul fie că răguşeşte, fie că vocea lui devine mai subţire sau îşi pierde capacitatea de a vorbi. Ceaiurile indicate pentru laringita cronică grăbesc vindecarea bolii! Fitoterapeutul Eugen Giurgiu ne recomandă cele mai eficiente leacuri, preparate din plante, iar bolnavii trebuie să le testeze în funcție de gravitatea bolii:
Ceaiul de ceapă reface vocea
Fitoterapeuții susțin că ceapa combate tusea, dar reface și vocea. De aceea, acest remediu este recomandat când bolnavul își pierde vocea. Leacul se obține dintr-o ceapă din care se prepară un ceai: se taie o ceapă cu coji cu tot şi se fierbe în 250 ml de apă clocotită, timp de 15 minute. După aceea, ceaiul se strecoară şi se îndulceşte cu miere, după gust. Zilnic, se consumă două- trei cești de ceai, până la vindecare.
Brâncuţa, benefică pentru corzile vocale
În țara noastră, brâncuța, un leac popular, folosit din vremuri îndepărtate de moșii și strămoșii noștri, era recomandată în tratarea răcelilor. De-a lungul timpului, fitoterapeuții au constatat că brâncuța este benefică pentru corzile vocale bolnave sau obosite, dar poate să trateze cu succes laringitele și faringitele, fiind un antiinflamator eficient. De asemenea, infuzia preparată din brâncuță este indicată în tratamentul virozelor respiratorii, urmate de pierderea vocii.
Fructele de pădure ajută la refacerea corzilor vocale
Cura cu ceaiuri de afin, coacăz, zmeur este recomandată cântăreţilor, pentru a-şi păstra acurateţea vocii. În magazinele de profil, există pliculeţe cu astfel de ceaiuri, care se prepară cu apă clocotită (1-2 pliculeţe la o cană cu apă). Se consumă câte trei căni de ceai călduţ pe zi. Pentru efectul lor terapeuticcurativ și preventive, ceaiurile din fructe de pădure sunt băuturi ideale pentru corzile vocale şi se pot consuma și la serviciu.
Lumânărica, o plantă eficientă pentru cântăreți, actori și profesori
Fitoterapeuții au constatat că lumânărica este o plantă eficientă pentru persoanele care folosesc foarte mult vocea în profesia lor: actori, cântăreţi, profesori etc. Ceaiul se prepară dintr-o linguriţă de plantă mărunţită şi o cană de 250 ml cu apă clocotită. Vasul trebuie să stea acoperit timp de 15 minute, apoi ceaiul se strecoară. Se consumă câte trei căni de infuzie pe zi .
Nalba este o plantă cu efect emolient
Datorită mucilagiilor pe care le conţine, nalba este este un remediu valoros și pentru căile respiratorii. Nalba se administrează sub formă de infuzie (preparată din două linguriţe de plantă mărunţită şi o cană de 250 ml apă clocotită ). Se recomandă câte două căni de infuzie pe zi pentru a grăbi vindecarea. De asemenea, este foarte eficient şi maceratul de nalbă obţinut la rece : o linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la macerat într-o cană de 250 ml cu apă, la temperatura camerei, timp de 30 de minute. După strecurare, se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat, iar leacul se consumă fracţionat pe parcursul unei zile.
Pătlagina decongestionează laringele
Pătlagina este foarte eficientă pentru laringe și pentru căile reapiratorii. Planta este administrată sub formă de infuzie şi de sirop. Infuzia se prepară din două linguriţe de plantă mărunţită şi o cană de 250 ml de apă clocotită. Totodată, siropul de pătlagină este recomandat în special în tratamentul tusei, fie că este vorba despre tusea uscată, iritativă, spastică sau cu expectoraţie vâscoasă.
Uleiul și infuzia de busuioc tratează laringita
Uleiul poate fi procurat din magazinele naturiste. Se recomandă câte cinci picături, administrate de trei ori pe zi. Acest remediu are efect bronhodilatator şi antiinfecţios. De asemenea, infuzia de busuioc este indicată în cazul durerilor de gât, având efect de decongestionare a laringelui şi a căilor respiratorii.
Reţetele săptămânii
Siropul de pătlagină, cum se prepară, cum se administrează
Ingrediente: 500 ml de apă, 50 g de plantă mărunţită şi 250 g zahăr.
Preparare: Planta mărunţită se fierbe în apă vreme de zece minute, după care se strecoară. În ceaiul obţinut, se adaugă zahărul şi se lasă să fiarbă până când siropul se leagă. Se consumă câte o linguriţă de trei ori pe zi. Acest remediu are efect expectorant, emolient, este un excelent antispastic bronhic şi un foarte bun antiinflamator.
Infuzia de brâncuță, cum se prepară, cum se administrează
Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă mărunţită şi o cană de 250 ml cu apă clocotită. Vasul trebuie să stea acoperit timp de 15 minute, după care ceaiul se strecoară. Zilnic, se consumă câte două căni de infuzie, iar dacă nu există contraindicaţii, infuzia se îndulcește cu miere, pentru a fi mai eficientă.