Ceașca de sănătate. Vioreaua are numeroase virtuți vindecătoare
Ultima actualizare:
Din antichitate, terapeutii comparau vioreaua cu trandafirul pentru frumusețea sa parfumul și virturile sale vindecătoare. Din viorele ca și din trandafiri se extrage un ulei cu numeroase virtuti terapeutice.
- Infuzia acestei superbe flori vindecă angină și tusea având efecte expectorante și emoliente. Se prepară din două lingurițe de flori care se fierb într-o cană de 200 ml de apă.
- Frunzele mărunțite ale plantei, amestecate cu miere (două linguri de frunze mărunțite amestecate cu 3 linguri de miere), pot fi folosite că unguent care cicatrizează ulceratiile.
- Decoctul de viorele poate fi folosit sub formă de cataplasmă și această reduce tumorile uterine. Se prepară din două linguri de flori uscate adăugate în 300 ml apă.
- Un unguent foarte apreciat pentru valoarea să terapeutică se prepară din două linguri din flori de viorele și două lingurițe de ceară, care se aplică pe zonă afectată și închide fisurile anale.
- Din vioareaua uscată sau proaspătă se prepară o infuzie care curată stomacul și vindecă afecțiunile produse de sângele acumulat în plămâni. Această băutură calmează și tusea și astmul la copii .
- Sămânța de viorele, când este macerata în vin, fluidizează sângele; când este mărunțită în oțet și este aplicată sub formă de cataplasmă vindecă fierbințelile produse de guță.
- Rădăcină acestei flori (două lingurițe), mărunțită și amestecată cu smirnă și șofran se aplică noaptea pe ochi și vindecă inflamațiile.