Cele mai bune plante pentru sistemul nervos
Stresul, o alimentaţie prea săracă în grăsimi sănătoase şi vitamine esenţiale, precum şi stilul de viaţă din ce în ce mai agitat îţi influenţează în mod negativ psihicul. Natura îţi vine în ajutor cu o multitudine de plante care conţin substanţe cu efect sedativ. Află care sunt acestea din noul număr al revistei “Click! pentru femei”!
Isopul, bun în perioadele stresante
Părţile aeriene ale plantei, dacă sunt recoltate la momentul optim, adică în timpul înfloririi, conţin tanini, acizi, zaharuri şi minerale. Uleiul esenţial de isop (Hyssopus officinalis) are acţiune sedativă, tonică şi antispastică. În aromoterapie, fitoterapeuţii recomandă acest ulei esenţial pentru calmarea sistemului nervos, în caz de anxietate, oboseală, tensiune nervoasă şi stres. Poţi folosi isopul şi sub formă de infuzie: 1-2 linguriţe de plantă la o cană (250 ml) de apă. Lasă câteva minute la infuzat şi bea 2-3 căni pe zi.
Roiniţa calmează stările de nelinişte
Planta cu miros puternic de lămâie este cunoscută şi sub numele de melisă (Melissa officinalis). Frunzele ei conţin acid rosmarinic, precum şi alţi acizi polifenolici şi flavonoizi. În doze relativ mici, extractele din frunze de roiniţă au acţiune sedativă şi analgezică. În unele ţări, se foloseşte ca tranchilizant şi sedativ în tratarea insomniilor de origine nervoasă. Medicii fitoterapeuţi recomandă roiniţa în caz de insomnii, deoarece dă rezultate bune chiar şi în cazul pacienţilor mai irascibili. Prepară-ţi o infuzie din 1-2 linguri de frunze uscate la o cană cu apă fierbinte. Bea 1-2 căni pe zi, după masă. Dacă vrei, seara, înainte de culcare, poţi să mai bei o cană de ceai, îndulcit cu miere.
Păducelul, aliatul perfect în insomnie
Pentru combaterea insomniilor, mai ales în cazul persoanelor în vârstă, bolnavilor şi persoanelor emotive, fitoterapeuţii recomandă păducelul (Crataegus monogyna). Dacă adormi greu, încearcă o infuzie preparată din o linguriţă de flori de păducel (sau 2 linguriţe de fructe) la o cană cu apă clocotită. Pentru rezultate mai bune, bea o cană seara, înainte de culcare. Altă variantă ar fi tinctura de păducel. Pe aceasta o prepari din 20 g de flori pe care le laşi la macerat 10 zile, în 100 ml de alcool de 70º. Iei câte 10-15 picături, de 3 ori pe zi. Este bine ca ultima doză s-o iei seara, înainte de culcare.