Cele mai frecvente cauze ale oboselii

Ultima actualizare:

Te simţi extenuat, fără pic de energie?

Încearcă să nu neglijezi această stare, că e posibil să descoperi că suferi de vreo boală, pentru că, din nefericire, oboseala poate fi cauzată şi de unele afecţiuni. Iată principalele motive ale epuizării.  

Somn insuficient

Adul-ţii au nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte, iar atunci când nu te odihneşti suficient, sănătatea şi puterea de concentrare pot fi afectate. Uite ce ai putea să faci dacă nu reuşeşti să adormi: utilizează patul doar pentru somn (nu citi, nu privi la televizor şi nu mânca în pat), aşază-te în pat doar când îţi este somn, dacă nu adormi în 15-20 de minute, ridică-te şi fă ceva relaxant până simţi senzaţia de somnolenţă, abţine-te de la somnul din timpul zilei.  

Nu mănânci suficient

Atunci când nu mănânci suficient sau când nu ai o dietă echilibrată care să menţină un nivel normal al glicemiei poate apărea starea de oboseală. Foarte important este să nu sari peste micul dejun şi să incluzi la fiecare masă alimente bogate în proteine. 

Depresia

Deşi e o tulburare emoţională, depresia determină şi apariţia unor simptome fizice. Oboseala, durerile de cap, lipsa poftei de mâncare sunt cele mai frecvente manifestări. Dacă te simţi obosit şi cu moralul scăzut, mai mult de câteva săptămâni, consultă medicul. 

Hipotiroidismul

Dacă ai adesea stări de epuizare şi uşoară depresie, poate fi de vină şi o tiroidă leneşă. Cea mai frecventă boală a tiroidei e hipotiroidismul, care apare în momentul în care glanda nu reuşeşte să producă o cantitate suficientă de hormoni tiroidieni. Metabolismul e lent, motiv pentru care funcţiile organismului sunt încetinite. 

Infecţiile urinare

Dacă te-ai confruntat vreodată cu o infecţie urinară, ştii că principalele simptome sunt senzaţia de arsură la urinare şi nevoia imperioasă de a micţiona. Însă această afecţiune nu provoacă întotdeauna simptome atât de evidente, în unele cazuri oboseala poate fi singurul simptom. După tratamentul adecvat, senzaţia de oboseală va dispărea în aproximativ o săptămână.

Diabetul

La persoanele cu diabet zaharat, nivelul foarte ridicat de zahăr rămâne în sânge, în loc să treacă în celulele organismului unde ar trebui să fie transformat în energie. Rezultatul constă într-o lipsă de energie, în ciuda consumului suficient de alimente. Dacă oboseala este persistentă şi inexplicabilă, solicitaţi ajutorul medicului.

Deshidratarea

Oboseala poate fi şi un semn al deshidratării.  Indiferent dacă stai la birou sau ai o activitate fizică mai intensă, organismul are nevoie de apă pentru a funcţiona corect. Bea suficientă apă, înaintea unei activităţi fizice, iar după antrenament, poţi bea două căni.

Bolile de inimă

Dacă oboseala apare în timpul treburilor casnice, poate fi un semn că funcţia inimii este afectată. Dacă observi că îţi este din ce în ce mai greu să termini sarcini pe care altă dată le considerai uşoare, mergi la medic, conform www.doctorulzilei.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net