Cum îţi faci provizii de vitamina D

Ultima actualizare:

    Vitamina D este sintetizată de organism după expunerea la razele soarelui
Vitamina D este sintetizată de organism după expunerea la razele soarelui

În timpul verii, vitamina D ajunge în organism graţie razelor soarelui. Însă, odată cu venirea toamnei, trebuie să avem în vedere că soarele nu ne mai ajută şi, astfel, calciul nu se mai asimilează în organism. Iată cum puteţi evita o carenţă de vitamina D iarna!

Din luna mai până în septembrie  este suficient să ne expunem la soare. Cu ajutorul razelor ultraviolete, organismul produce vitamina D la nivelul pielii. Pentru o cantitate suficientă, este de-ajuns, de obicei, să vă descoperiţi faţa, braţele şi picioarele, şi să ieşiţi afară, la soare, la ora prânzului, fără să folosiţi produse de protecţie a pielii. Începând cu prima lună de toamnă, producţia proprie a organismului stagnează. Însă corpul nostru ştie ce să facă: pe timpul verii, el depozitează vitamina D în ţesutul adipos, în musculatură şi cantităţi mai mici în ficat. Toamna, când zilele devin mai scurte şi mai întunecoase, apelează la rezerve. Cât durează aceste provizii depinde de la om la om: între câteva săptămâni şi trei luni.

Vitamina oaselor

Numită şi ”vitamina oaselor”, vitamina D ajută la asimilarea calciului din hrană, dar este, totodată, şi extrem de importantă pentru sistemul imunitar. O eventuală carenţă poate duce, în cazul copiilor, la deformări ale oaselor, aşa-numitul rahitism. La persoanele adulte, creşte riscul de osteoporoză, iar la cei vârstnici, cel de fracturi. Motivul: când lipseşte vitamina D, asimilarea calciului în intestin este limitată, şi-atunci organismul ”obţine” substanţa minerală dintr-o altă sursă - din oase, care cu timpul devin casante. În timpul sezonului rece, când razele soarelui nu mai reprezintă sursa principală de vitamina D, copiilor şi adulţilor ar trebui să li se administreze zilnic 20 de micrograme, ceea ce înseamnă 800 de unităţi internaţionale (UI), o cantitate existentă în general în tabletele de vitamina D din farmacii.

Câtă vitamina D şi de unde?

Vitamina D se găseşte în puţine alimente. Peştele gras conţine o cantitate acceptabilă, la fel şi untul, gălbenuşul de ou, ficatul şi ciupercile cu pălăria cărnoasă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă preparate cu vitamina D pentru persoanele care nu stau deloc afară sau foarte puţin, fie că nu se pot mişca, fie că muncesc pe tot parcursul zilei la birou. Printre potenţialii candidaţi la carenţă se numără şi oamenii trecuţi de 65 de ani, fiindcă, odată cu vârsta, capacitatea pielii de a produce vitamina D scade simţitor. De obicei, o tabletă de vitamina D conţine 1.000 de unităţi internaţionale. Nu este o cantitate primejdioasă, având în vedere că Institutul American de Sănătate recomandă o doză de patru ori mai mare. Supradozajul poate să provoace senzaţie de greaţă, probleme renale sau un nivel prea ridicat al calciului în sânge. Oamenii sănătoşi nu trebuie să apeleze la suplimente de vitamina D. Este suficient dacă iarna consumă  peşte gras sau ouă, din când în când, conform www.formulaas.ro.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net