Cum îți întinerești creierul cu cel puțin 10 ani? Un gest simplu care face cât toate medicamentele din lume

Ultima actualizare:

    Cercetătorii au descoperit că stresul, rutina și viața sedentară ne îmbătrânesc zilnic minteafoto: Shutterstock
Cercetătorii au descoperit că stresul, rutina și viața sedentară ne îmbătrânesc zilnic minteafoto: Shutterstock

Rutina, lipsa de activitate și stresul cotidian ne îmbătrânesc creierul în fiecare zi! Cum putem să ne întinerim creierul și cum reducem riscul pierderilor de memorie? Cercetătorii de la Universitatea din Boston au descoperit că nu avem nevoie de mai mult de două ore și treizeci de minute de plmbare pe săptămână pentru a ne întineri creierul cu cel puțin 10 ani. Mersul pe jos, cititul și odihna sunt esențiale pentru un organism sănătos și o minte ageră și după vârsta pensionării.

Cu cât facem mai multă mișcare cu atât ne întinerim creierul și reducem riscul apariției unor boli precum demența, Alzheimer și Parkinson. Așa sună concluzia unui studiu realizat recent de cercetătorii de la Universitatea din Boston. Conform unor studii realizate pe 1.200 de voluntari cu vârste cuprinse între 45 și 70 de ani, activitatea creierului se îmbunătățea vizibil după fiecare oră în plus de activitate. Voluntarii au dat teste de inteligență, perspicacitate și logică la începutul experimentului și respectiv după fiecare săptămână de efort. Experimentul a durat o lună și voluntarii au acceptat să crească timpul de antrenament cu câte o jumătate de oră de la o săptămână la alta. Concluzia studiului a confirmat că ne întinerim creierul cu 1,1 ani dacă mergem timp de 150 de minute pe săptămână, dormim în medie 7-8 ore între intervalul 23.00 și 7.00 și citim 30 de minute înainte de culcare. Un rol important pentru persoanele de peste 50 de ani îl au jocurile minții (sudoku, integrame sau rebus). În cazul voluntarilor, după trei luni, în care au făcut exerciții, în parc, timp de trei ore pe săptămână, a fost constatată o întinerire a creierului de 4,5 ani.

Sunt suficiente 250 de minute de sport în aer liber în fiecare săptămână pentru a reduce riscul apariției demenței
Sunt suficiente 250 de minute de sport în aer liber în fiecare săptămână pentru a reduce riscul apariției demenței

Cum îmbunătățește performanțele creierului un program de exerciții fizice?

”Men sana in corpore sano”, spuneau latinii (n.r. Minte sănătoasă, în corp sănătos). Știința modernă vine să confirma încă o dată această vorbă din bătrâni. Heidi Godman, de la Universitatea Harvard, a reușit să demonstreze că sportul  mărește dimensiunea anumitor zone de pe creier, îmbunătățește calitatea somnului și însănătoșește celulele creierului. Cercetătorii de la Universitatea din British Colombia au arătat că persoanele care făceau exerciții aerobice (alergare, înot și biciclism) aveau mai multe zone active de pe hipocamp (n.r. regiune responsabilă cu învățarea și emoțiile) decât persoanele sendentare. În cazul persoanelor care se antrenează zilnic și fac mult efort s-a înregistrat o mărire a cortexului prefrontal și a celui temporal median (n.r. această regiune e responsabilă cu gândirea și autocontrolul). Pe lângă efectele benefice asupra creierului, sportul a întărit sistemul imunitar la voluntarilor, a ”curățat” vasele de sânge și a stimulat oxigenarea organelor interne.

Citește și:

Studiu: sex de calitate faci abia după 40 de ani!

Studiu: când minţi nu-ţi creşte nasul ca lui Pinocchio

Cum ne putem întineri creierul prin gesturi simple?

Puterea de concentrare și activitatea intelectuală constituie doar două dintre cele cele mai importante beneficii ale activității fizice asupra creierului. Doctorul Nicole Spartano de la Universitatea din Boston a remarcat că intensitatea cu care lucrau plămânii, inima și mușchii influența în mod direct activitatea cerebrală. Care este durata optimă de exerciții săptămânale pentru a ne feri de demență? Cercetătorii susțin că 250 de minute pe săptămână pot face diferența între un creier de 80 de ani și unul de 40. Principalul inamic al creierului este stresul. Prin exerciții fizice acesta este vizibil diminuat și calitatea somnului îmbunătățită, susțin cercetătorii de la Universitatea din Boston.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net