Cum recunoști dacă ai intoleranță la gluten
Marea majoritatea persoanelor consumă zilnic produse pe bază de gluten: pâine, paste, cereale ori bere. Unii oameni au însă intoleranță la această proteină din cereal, glutenul.
Potrivit statisticilor, circa 85% dintre cazuri nu știu că au intoleranță la gluten sau boala celiacă (o afecțiune autoimună cu predispoziție genetică). Aceasta poate apărea la orice vârstă, adică și la bebeluși după ce a început diversificarea și au avut voie să pape și pâine sau paste.
Conform specialiștilor, boala celiacă este cea mai severă formă de intoleranță la gluten, notează authoritynutrition.com. Astfel că, dacă pacientul nu se duce din timp la medic pentru diagnosticare și tratament, boala se poate agrava ajungându-se la următoarele probleme de sănătate: infertilitate, avorturi spontane repetate, anemie feriprivă (deficit de fier), osteoporoză sau cancer de anumite tipuri.
Atenție!
Este foarte important să se știe cum se recunosc simptomele intoleranței la gluten pentru ca bolnavul să meargă la doctor. Doar acesta va confirma sau infirma diagnosticul și va prescrie tratament, dacă e cazul.
Cauze
Glutenul acționează ca un stimulent al sistemului imunitar al persoanelor cu predispoziție genetică la această formă de intoleranță alimentară și distruge mucoasa intestinală. Din acest motiv va fi impiedicată absorbția corectă a substanțele nutritive din alimente, mai ales cea a calciului, fierului și acidului folic.
Află pe clicksanatate.ro când e cazul să te alarmezi că poți avea intoleranță la gluten!