Cum se apără singur organismul

Ultima actualizare:

V-aţi întrebat vreodată ce se întâmplă în organismul nostru la un simplu strănut? Sau căscat? Sau plâns?

Nu prea ne dăm seama de puterea organismului de a se apăra singur împotriva bacteriilor şi a virusurilor cauzatoare de boli. Dar aceasta există, prin strănut, căscat, sughiţ.

  • Căscatul. Scopul principal al căscatului este să răcorească creierul după ce a fost suprasolicitat.
  • Strănutul. De obicei, strănutăm atunci când căile nazale se umplu cu prea mulţi alergeni, microbi, praf sau alte substanţe iritante. Astfel, strănutul e modul organismului de a scăpa de acest ”gunoi”.
  • Sughiţul. Când mâncăm foarte repede şi înghiţim bucăţi mari de mâncare sau pur şi simplu ne supraîncărcăm, nervul pneumogastric se poate irita. Această reacţie este în strânsă legătură cu stomacul şi diafragma. Rezultatul este sughiţul.
  • Întinderile de dimineaţă. Instinctiv ne întindem cu scopul de a ne pregăti corpul pentru sarcinile fizice din timpul zilei. În acelaşi timp, întinderile lucrează muşchii, refac fluxul de sânge şi ne îmbunătăţesc starea de spirit.
  • Tresăritul în timpul somnului. Acesta se referă la sentimentul ciudat când te aşezi în pat să adormi şi după ceva timp corpul îţi este străbătut ca de un şoc electric. Toţi muşchii se contractă atât de puternic încât te trezeşti imediat. Fenomenul este rezultatul faptului că atunci când eşti pe punctul să adormi, frecvenţa respiraţiei scade rapid, în timp ce pulsul încetineşte doar foarte puţin şi muşchii sunt relaxaţi. În mod uimitor, creierul interpretează aceste evoluţii ca prevestind moartea. Aşa că el încearcă să te salveze, oferindu-ţi un şoc.
  • Încreţirea pielii când stai în apă. Ridurile care apar pe pielea mâinilor atunci când stai mai mult în apă joacă un rol important. Când organismul se confruntă cu o cantitate mai mare de umiditate, creierul consideră că mediul poate fi alunecos. Astfel, pielea de pe mâini începe imediat să se schimbe pentru a-ţi fi mai uşor să te prinzi de suprafeţele netede.
  • Pierderea memoriei. Uitarea se întâmplă de multe ori după apariţia experienţelor cele mai neplăcute. Creierul nostru şterge literalmente cele mai cumplite momente din amintirile noastre.
  • Pielea de ”găină”. Funcţia primară a pielii de ”găină” este de a reduce cantitatea de căldură pe care corpul o pierde prin porii pielii, ceea ce ne ajută apoi să ne încălzim mai uşor în condiţii climatice nefavorabile.
  • Lacrimile. În afară de a acţiona ca protecţie pentru membrana mucoasă a ochiului atunci când obiectele străine vin în contact cu ea, lacrimile servesc drept instrument de ”apărare emoţională”. Oamenii de ştiinţă cred că, în situaţii de stres, corpul creează o nouă şi foarte puternică sursă, lacrimile, pentru a distrage atenţia persoanei respective de la durerea cu care se confruntă în acel moment, conform www.farmaciata.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net