De ce e bine să mănânci leurdă, ștevie și spanac. Ce spune nutriționistul Mihaela Bilic

Ultima actualizare:

Este vremea leurdei, a şteviei, spanacului, a usturoiului verde şi a salatelor de tot felul. Este timpul să profităm de ele, în această primăvară. De ce? Pentru că au câteva avantaje incontestabile, susţine medicul Mihaela Bilic.

Nu toţi se dau în vânt după vegetale. Sunt alimente sărace din punct de vedere nutritiv, au 90% apă, fibre, săruri minerale şi vitamine, toate fără valoare calorică. “Din legume nu putem creşte, nici hrăniţi nu putem fi. Puţinele proteine şi glucide pe care le conţin nu pot fi absorbite, nu avem enzimele necesare să extragem nutrienţii din vegetale”, explică Mihaela Bilic în cartea sa, „Ronţăieli (ne)vinovate”. 

Atunci de ce auzim peste tot că e bine să mâncăm verdeţuri, de unde atâta interes pentru legume? Din simplul motiv că umplu stomacul cu apă, pentru că dau saţietate fără multe calorii, pentru că sunt sursă de vitamine, minerale şi fitonutrienţi. „Legumele sunt sănătoase şi dietetice, ne umplu burta fără risc pentru siluetă. Stomacul nu ştie să numere caloriile, el doar cântăreşte mâncarea. Deci nu poate face diferenţa dintre 300 ml de apă (0 calorii) şi 300 ml de ulei (2.700 de calorii). Metabolic, e mare diferenţă dacă umplem burta cu un castron de salată sau cu un calup de salam”, explică specialistul. 

  • Usturoiul verde. Are proprietăţi antivirale şi antifungice, este un antibiotic natural recunoscut, întăreşte imunitatea, scade colesterolul rău şi detoxifiază organismul. 
  • Leurda. Sora mai mică a usturoiului, are o aromă mai uşoară, detoxifiază la fel de mult şi e plină de vitamine. Se consumă cel mai bine în salate, dar dă şi mâncărurilor aromă de usturoi. 
  • Ştevia. Are proprietăţi antimicrobiene, antioxidante, antiglicemice, este o plantă bogată în vitamine, săruri minerale, proteine, fibre şi antioxidanţi. 
  • Spanacul conţine vitaminele B1, B2, B6, B9, C, E şi K, mult fier, acid folic, caroten, proteine, lipide şi glucide. Este recomandat în anemie, acnee, hipertensiune arterială, în stări de oboseală şi epuizare. 
  • Urzicile. Au proprietăţi diuretice, antianemice, remineralizante. Conţin vitaminele A, B2, C şi K, fier, magneziu, calciu, siliciu etc. Se spune că „schimbă sângele” şi revigorează organismul după o iarnă grea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Chioșc în Parcul Cișmigiu, la sfârșitul secolului al XIX-lea (© Wikimedia Commons)
ghiocei Gradistea 02, foto Facebook/Romsilva
6 jpg
Wendys Piloting Spanish AI Drive Thru Capabilities FT BLOG0824 01 80a96cf7921d44979b08d5b5707b7877 jpg
carne ton conserva istock jpg
485766236 2033697510440377 1253493652689036582 n jpg
iluzie jpg
gradina jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net